Impartir accions formatives amb Moodle
4.- Les eines de comunicació

4.1.- La comunicació en un entorn virtual

En el context d'un entorn virtual d'aprenentatge, la relació entre docent i alumnat es produeix, bàsicament, mitjançant l'intercanvi de missatges escrits, ja que la comunicació entre els participants s'estableix per mitjà de les eines de la plataforma.


Els missatges que el formador transmet per mitjà de les eines de comunicació de l'aula han de reunir les qualitats que caracteritzen un bon text escrit. Per tant, és evident que un docent ha de reunir i posar en pràctica bones habilitats de redacció per poder exercir la seva tasca en un entorn virtual.

Les habilitats comunicatives del docent són el seu principal instrument de treball, en el cas d'una aula virtual, és igual d'important que en un entorn presencial. Continguts, materials i activitats només compleixen la seva funció si el docent és capaç de captar l'interès dels participants, transmetre bé la informació, conduir-los i acompanyar-los correctament i crear situacions que facilitin l'aprenentatge.

La comunicació pot ser:

  • Funcional: de transmissió d'informació o d'instruccions. Han de ser molt clars, amb llenguatge entenedor, comprensiu i precís.
  • Relacional: missatges de benvinguda, missatges entre els participants, etc. Sol ser una comunicació més informal.

En els campus virtuals creats amb Moodle podem diferenciar entre 3 eines de comunicació:

Idea principal

La clau de la comunicació en un entorn virtual no és que aquesta comunicació sigui del docent al participant, ni tampoc bidireccional entre els dos, sinó que la comunicació ha de ser participativa de tots els usuaris i en totes les direccions. Com a docents hem d'incentivar que els participants es comuniquin entre ells.

4.2.- Missatgeria

L'espai de missatgeria de la plataforma és semblant al correu personal, només que el grup de destinataris es limita als usuaris matriculats al mateix curs. L'espai de missatges és el sistema de correu mitjançant el qual el docent pot mantenir correspondència individual amb el seu alumnat. Però també els participants poden comunicar-se entre ells o amb el professorat.


És l'espai de comunicació més personal i, des de la perspectiva del docent, serveix per rebre i respondre consultes particulars dels participants, per comentar individualment els resultats d'una activitat i per animar els participants amb dificultats.

Com que els missatges són privats, el llenguatge i el to sol ser més personal i informal, si el contacte és repetit, o bé neutre i formal si la relació és més esporàdica.

Idea principal

En alguns casos, s'utilitza el correu extern de la plataforma per tal de fer comunicacions personals com passa amb el correu intern, però afegint els recursos que poden necessitar els usuaris (imatges, documents, etc.). Per això, és necessari que tots els usuaris (alumnes i docents) tinguin una adreça electrònica d'ús habitual configurada al seu perfil d'usuari.

4.3.- Fòrums

Els fòrums són la tipologia d'activitat principal per generar debats, consultar opinions, gestionar la informació de grups de treball i facilitar l'intercanvi d'experiències.

Els fòrums no només són una eina de comunicació, sinó que també són una excel·lent eina educativa i en podem treure molt de profit. Com qualsevol activitat de Moodle pot ser avaluada pel docent. Per tant, un fòrum té tres principals funcions: comunicació, aprenentatge i avaluació.

A continuació veurem quins usos educatius poden tenir els fòrums en la formació on-line, per què són una bona estratègia d'aprenentatge i us presentarem 5 regles per a una bona dinamització dels debats.

Els fòrums tenen diversos usos educatius segons la finalitat:

  • Per ensenyar a l'alumnat a argumentar (habilitat cognitiva de nivell superior).
  • Per exercitar el pensament crític i creatiu. S'ha d'educar perquè les opinions es fonamentin amb arguments sòlids.
  • Per enriquir els rols que es realitzen: aquí tothom pot ser codocent, codiscent i coinvestigador.
  • Perquè tot l'alumnat pugui participar més. En un fòrum electrònic, es posen els mitjans perquè tothom doni la seva opinió les vegades que calgui.
  • Per superar la limitació d'espai i temps. Es pot participar fora de les aules escolars.
  • Per ajuntar als estudiants d'acord els seus interessos i aficions.
  • Per educar en el respecte a les persones amb opinions diferents.
  • Per estalviar temps com a professorat: quantes vegades heu hagut de contestar la mateixa pregunta plantejada per diferents estudiants? Si utilitzeu els fòrums per a respondre-les, estalviareu temps i repeticions. En acabar, podeu recopilar-les en un glossari de Preguntes Més Freqüents.
  • Posar un fòrum social (un lloc on parlar lliurement sobre qualsevol tema que no té per què coincidir amb cap matèria d'estudi) acostuma a ser una bona manera de conèixer millor a l'altre i comprendre i valorar les diferències. A la vegada, evita les intervencions de caire més personal o social en fòrums de debat específics i se centren en la matèria concreta.

Utilitzar fòrums en la formació on-line és una bona estratègia d'aprenentatge ja que:

  • La interacció permet l'aprenentatge entre iguals de manera privilegiada.
  • Permeten un tractament reflexiu que en un aula pot ser escorredís per la pressió de l'escàs temps i dels companys.
  • Obliga a l'alumnat a escriure i ordenar el pensament de manera autònoma.
  • Permet als alumnes tractar temes de la mateixa manera que expressen i intercanvien opinions en la vida quotidiana afavorint la integració tecnològica.

El rol principal del docent en el fòrum és el de dinamitzar i facilitar la participació. Per fer-ho, existeixen diferents estratègies que us presentem a continuació a partir de 5 regles que hem de tenir en compte quan vulguem fer una bona dinamització:

  1. Quan proposis el tema has de procurar que sigui concret i convidi als participants a tenir una presència activa. Per tant, busca un títol engrescador i explícit. Contextualitza la pregunta o l'interrogant a plantejar. Tria un exemple concret on s'evidenciï el dilema o problema a discutir.
  2. Fes una breu explicació de l'etiqueta per tal d'advertir als participants, d'una manera amable, de les pautes de la conversa.
  3. Envia un missatge de benvinguda als participants per correu privat per tal de no carregar la conversa amb detalls protocol·laris. Anima'ls a participar. És convenient reunir informació sobre els participants per tal d'aprofitar totes les seves potencialitats que de vegades no es veuen en la participació.
  4. Si has de cridar l'atenció a un participant per faltar a les normes d'etiqueta o per una altra qüestió, envia-li un missatge privat. Tothom té dret a equivocar-se. Si és el cas, proposa una rectificació dins del fòrum.
  5. No tinguis protagonisme. Mai diguis la última paraula. Intervé el just per animar i aprofitar les sinergies dels participants. Recorda que estàs fent una tasca d'animador de les idees d'altres. Propicia l'intercanvi entre iguals.

Idea principal

Et presentem alguns suggeriments que has de tenir en compte a l'hora de gestionar els debats:

  • L'èxit d'un fòrum depèn en bona part del moderador. El docent ha d'intervenir per assegurar l'avanç de l'argumentació.
  • Inviteu a participar en el fòrum a algun "expert" en temes concrets que estigueu tractant (pot ser un pare, un altre docent, gent del món de l'empresa, etc.). També podeu proposar a l'alumnat que enviïn les seves preguntes al fòrum i que després votin, mitjançant una activitat de consulta o qualificant-ne les més interessants i remetre-les a l'expert.
  • Organitzeu a l'alumnat per grups perquè dialoguin sobre un aspecte concret del tema en qüestió. Cada aspecte ha d'anar raonat i argumentat abans d'enviar-lo al fòrum. Han de llençar preguntes als seus companys.
  • Com a suport a l'hàbit de la lectura, podeu partir d'un llibre, article, etc., i proposar debats sobre assumptes diversos. Podeu utilitzar les notícies actuals d'algun canal RSS.

4.4.- Tipologies de fòrums i la seva creació

Existeixen diverses tipologies de fòrums que podem utilitzar en funció de la finalitat que vulguem donar a l'activitat:

  • Fòrum de notícies i anuncis generals. S'utilitza a mode de taulell d'anuncis on s'hi poden escriure els anuncis generals, notícies i aspectes més transversals del curs. Només el docent pot encetar temes i els participants no poden respondre.
  • Fòrum estàndard d'ús general. És un fòrum en el qual tothom: alumnes i professorat d'un curs, poden iniciar un tema de debat i respondre, tantes vegades com vulguin, a totes les intervencions que s'han fet prèviament. Com el seu nom indica, és el més utilitzat.
  • Fòrum de debat senzill. Conté únicament un tema de debat, introduït pel docent, i totes les intervencions seran respostes al tema de debat. Aquest fòrum, per tant, no permet als participants crear nous temes de debat.

Aquest model ens resulta útil quan volem que cada participant creï com a mínim un missatge de debat. Per exemple, per a què cadascun publiqui la seva experiència amb una activitat i així potenciar els debats múltiples.

  • Cada persona inicia un debat. Aquesta tipologia de fòrum permet a cada participant crear només un tema de debat per fòrum i fer intervencions en tots els temes de debat iniciats pels seus companys de curs.
  • Fòrum de pregunta i resposta. Funciona com el fòrum estàndard d'ús general, però no permet als participants visualitzar cap missatge en cap dels temes del debat fins que no hagin escrit un missatge al fòrum. Un cop ho hagin fet, podran visualitzar les aportacions dels altres participants.

Per crear els fòrums hem de seguir els passos que veurem al vídeo de la dreta.

Quan creem un fòrum, part dels elements de la fitxa que hem de complementar són comuns a totes les activitats (nom, introducció, grups, agrupaments, ID i qualificació), però n'hi ha d'altres que són diferents.

Idea principal

Et presentem alguns suggeriments que has de tenir en compte a l'hora de crear debats:

  • Desenganyeu-vos, no hi ha prou amb crear un fòrum i donar unes instruccions sobre l'ús del fòrum perquè l'alumnat participi. Abans de crear un fòrum pregunteu-vos: per què estic creant un fòrum? Està integrat amb força amb els objectius del curs, matèria, àrea, etc.?
  • L'èxit d'un fòrum depèn en bona part del moderador. El docent-moderador ha d'intervenir per assegurar l'avanç de l'argumentació.

Fòrums que no poden contestar els participants

Dins d'els tipus de fòrums que hi ha a Moodle, en pot haver alguns que els participants no puguin contestar. Això passa amb:

  • Els fòrums de notícies.
  • Quan el docent ha bloquejat al participant, per excés de missatges o per límit de dies de participació.
  • Perquè és un fòrum de grup i, sinó pertanyen al grup en concret, només poden llegir els continguts i no respondre. En alguns casos, grups separats, no coneixen la seva existència.

Elements a tenir en compte a l'hora de crear un fòrum

  • Tipus de fòrum.
  • Imposició de subscripció: tenen 4 opcions:

    • No: no se subscriuen els usuaris futurs però sí els que ja estan subscrits.
    • Sí, per sempre: subscripció obligatòria.
    • Sí, inicialment: en un principi tots subscrits, però es poden deshabilitar.
    • No, mai: no es pot subscriure cap usuari.
  • Seguiment de missatges llegits en aquest fòrum.
  • Mida màxima dels arxius adjunts (que poden pujar els participants en un missatge).
  • Qualificacions:

    • Tipus d'agregació: tipus de qualificació (mitjana de participacions, nombre de participacions, nota més alta, suma de notes, etc.).
    • Qualificació: escala que s'utilitzarà (de lletres, numèrica, de 1 a 10, de 1 a 100...).
    • Període màxim per avaluar.
  • Bloqueig de missatges:

    • Nombre de dies màxims per participar.
    • Màxim de missatges abans de bloquejar.
    • Màxim de missatges abans que el participant rebi un avís.
Figura 18. Fitxa crear fòrums

4.5.- Xat

El xat permet la comunicació simultània entre tots els participants (professorat i alumnat). Per tant, el xat és un espai indicat per organitzar debats en línia.


El caràcter d'un xat és més aviat informal. És important establir unes normes bàsiques de participació perquè no es desviï de la finalitat que li haurem donat. Algunes persones també argumenten que els xats poden ser desorganitzats. És per això que pot ser útil realitzar xats moderats pel docent, en els quals cada participant haurà de demanar permís al professorat per intervenir.

Les converses d'un xat poden ser transcrites, ho hem de marcar quan creem el xat. Com a professorat també podem decidir si els participants poden consultar aquestes transcripcions.

El xat ens dóna moltes opcions com a eina d'aula:

  • Com a vehicle per a la tutorització.
  • Com a element de debat sincrònic.
  • Com a espai de relax.
  • Per reforçar el contacte amb els alumnes.
  • Per facilitar l'intercanvi d'experiències.
  • Com a mitjà per a la intervenció de terceres persones (experts).

Abans de continuar, una breu reflexió. Us interessa afegir un xat al vostre curs? De quina manera el plantejaríeu, fixa en el temps, o en un punt concret de l'acció formativa?




Per a crear un xat haurem de seguir els passos que veurem al vídeo de la dreta.

Figura 18. Fitxa crear fòrums

Fora dels camps comuns a totes les activitats (títol, descripció, avaluació i grups), a la fitxa de creació d'un xat hi ha 4 camps diferents:

  • Pròxim dia i hora de sessió de xat.
  • Repetir sessions.
  • Desar les sessions anteriors: guardar les transcripcions.
  • Tothom pot veure les sessions anteriors: si és sí, els alumnes podran veure les transcripcions de les sessions anteriors. Si és no, només ho podrà fer el professorat.
Idea principal

Els xats poden ser molt útils per treballar en grup. El fet que es puguin guardar les transcripcions permet que els alumnes puguin repassar i treballar sobre tot allò que s'hi hagi dit.

Bibliografia