Com es prepara una negociació?
6.- Unitat 6. Un model de planificació de la negociació

6.1.- 6.1. Anàlisi de les necessitats i recursos

A l’apartat anterior, indicàvem la conveniència que cada persona que negocia dissenyi la seva bateria de preguntes d’anàlisi que l’ajudi a analitzar les negociacions, en funció de les seves característiques personals i dels tipus de negociació que hagi de dur a terme. El mateix ocorre amb el mètode de planificació de negociacions, mètode que ha de permetre resumir els punts clau a tenir presents en qualsevol negociació en el menor espai possible.

Per dissenyar el mètode de planificació de negociacions, cada persona negociadora pot, per exemple, tenir en compte els resultats esperats, la seva prioritat de resultats i la seva anàlisi de necessitats i recursos.


A continuació, presentem un model, però amb la consideració que és només un mètode que pot servir de pauta perquè us dissenyeu el vostre sistema d’anàlisi/resum.

1. Resultats esperats

  • Anoteu els resultats que voleu aconseguir en aquesta negociació.
  • Anoteu les coses que heu d’aconseguir i les coses que us agradaria aconseguir.
  • Inclogueu resultats «intangibles» si creieu que són importants en aquest cas.

2. Prioritat dels resultats

  • Ordeneu el que heu d’aconseguir per ordre d’importància. Destaqueu, sobretot, dos o tres punts clau.

3. Anàlisi de necessitats i recursos

  • Seguint el quadre de necessitats i recursos, completeu tots els quadrants segons els costos i valors coneguts o, simplement, presumptes.

6.2.- 6.2. Posicions de poder

El vostre poder en la negociació depèn de la vostra dependència relativa de l’altra part i de les alternatives que disposeu o pugueu crear per aconseguir un acord.


Basat en l’anàlisi de necessitats i recursos, situeu en la línia la vostra posició de poder:


1. Elecció d’estratègies

Basat en l’anàlisi anterior del poder i considerant el temps disponible i la importància de la futura relació que hagueu de mantenir amb l’altra part, definiu la vostra estratègia bàsica i intenteu identificar la de l’altra part.


2. Orientació tàctica

Una estratègia es pot posar en pràctica de moltes maneres, depenent de les tàctiques que s’utilitzin. En aquest pas, es tracta de triar les tàctiques que s’empraran tal com s’ha assenyalat en seccions anteriors a la figura 14.


3. Anàlisi dels límits i de la posició inicial

En aquest punt, serà necessari identificar els límits i les posicions de sortida de cada un dels elements que es negociaran.


4. Planificació en funció de les fases

El quadre següent us ajudarà a concretar i preveure les diferents fases de què es compon qualsevol negociació.

Finalment, us presentem un quadre a tall de resum que us pot permetre, en un mínim espai, identificar els elements clau de la vostra negociació.