Com tractar les situacions difícils?
1.- Com tractar les situacions difícils?

1.1.- Tipus de conflictes més habituals en l'atenció al ciutadà


Els conflictes existeixen sempre, no tracteu d'evitar-los sinó d'entendre'ls".

Lin Yutang


En les unitats prèvies hem vist una gran diversitat de situacions difícils relacionades amb l'atenció al ciutadà que ens podem trobar en un ajuntament i les hem agrupades en funció de les característiques que tenen. A la propera (i darrera) unitat presencial treballarem algunes d'aquestes situacions i altres de noves que et proposarem.

En aquesta unitat volem fer èmfasi en els/les ciutadans/nes i serveis que, per les seves característiques, presenten una major probabilitat de generar situacions que poden acabar sent difícils de gestionar.

A continuació exposem cadascuna d'aquestes situacions que poden donar-se en serveis i en contextos molt diferents dins de l'Ajuntament. És molt habitual que dues o més d'aquestes tipologies d'usuaris i usuàries o situacions puguin manifestar-se en el mateix moment:

A. Segons el perfil de l'usuari/ària o ciutadà/ana que hi intervé:

  • El ciutadà/ana que té tendència a queixar-se molt habitualment.
  • El ciutadà/ana impacient que té pressa.
  • El ciutadà/ana amb una actitud agressiva.
  • El ciutadà/ana que utilitza el xantatge emocional.
  • El ciutadà/ana amb una malaltia de tipus mental.
  • El ciutadà/ana immigrat d'origen estranger.

Tipus de ciutadans potencialment conflictius:

  • El ciutadà que té tendència a queixar-se molt habitualment.
  • El ciutadà impacient que té pressa.
  • El ciutadà amb una actitud agressiva.
  • El ciutadà que utilitza el xantatge emocional.

Tot i que els tipus de persones que poden plantejar situacions difícils en la relació laboral són infinits i no sempre es corresponen amb els estereotips, hem d'esmentar les persones amb malalties de tipus mental i persones d'origen estranger com a fonts de conflictes potencials per manca de comprensió de la legislació, menor domini del llenguatge, etc.

B. Segons el context en què es dóna:

  • Serveis amb una manca d'efectius (personal) puntual o permanent.
  • Instal·lacions amb horaris amplis d'obertura al públic (per exemple els centres cívics).
  • Serveis amb molta afluència d'usuaris/àries (per exemple instal·lacions esportives).
  • Serveis adreçats a determinats col·lectius amb problemàtiques específiques (per exemple Serveis Socials o atenció a drogodependents).
  • Serveis amb potestat sancionadora (per exemple Sanitat o Via Pública).
  • Serveis que impliquen l'exercici de l'autoritat (per exemple la Policia Local).
  • Serveis que gestionen ajudes i recursos amb més demanda que oferta (per exemple Educació o Serveis Socials).
  • Serveis situats en zones o barris especialment conflictius.

Les tipologies d'usuaris/àries i de serveis que hem vist presenten una major probabilitat de generar situacions difícils de gestionar; és per això que les persones que hi treballen han de desenvolupar les competències i les habilitats necessàries per resoldre-les adequadament.

Idea principal

"Hi ha una gran varietat de situacions i de persones que poden incrementar la probabilitat de trobar-nos amb una situació difícil de gestionar".

1.2.- Com reaccionar davant d'una crítica o un desacord?

Una de les situacions més habituals que ens podem trobar és quan un/a ciutadà/ana presenta una queixa verbal relacionada amb algun tema que el preocupa i que ens vol comunicar. La queixa pot estar produïda per causes molt diverses.

A continuació en tenim alguns exemples:

  • No està conforme amb la qualitat del producte o servei que rep.
  • Té problemes de convivència amb altres usuaris/àries.
  • No està d'acord amb una decisió de l'Administració que l'afecta personalment.
  • No entén per què no prospera el recurs o la sol·licitud que va presentar.
  • No està d'acord amb els criteris que s'han utilitzat per a la concessió d'una ajuda o subvenció, etc.

No sempre hem de veure totes les crítiques com quelcom negatiu; les crítiques també poden ajudar-nos a detectar deficiències o mancances que no coneixíem i actuar com un potent element de millora.

A vegades una crítica és un regal que ens ajuda a fer-ho millor.


Com tractar les queixes verbals? Acostuma't a seguir sempre els següents passos:

  1. Dóna les gràcies. La comunicació verbal (i la no verbal) ha de transmetre a la persona que apreciem la seva queixa i que no dubtem del seu dret a reclamar. No hem de discutir mai amb el ciutadà.
  2. Escolta. Abans de fer res, escolta. Deixa que l'altra persona expliqui quina és la seva queixa sense interrompre-la. Tant o més important que la informació que ens pugui donar és que descarregui les seves emocions i es senti atès. Aplica els principis de l'escolta activa que hem vist a la Unitat 2.
  3. Repeteix. Torna a verbalitzar la queixa d'una altra manera i busca la confirmació del ciutadà. L'objectiu és que sàpiga que has entès el que et demana i que compartiu la visió del problema.
  4. No interroguis el ciutadà si no és absolutament necessari. No preguntis res que com a Ajuntament ja hauries de saber.
  5. Disculpa't. Sempre hem de disculpar-nos encara que la queixa no estigui prou justificada o sigui fruit d'un malentès. També hem de disculpar-nos encara que no en sigui l'Ajuntament el responsable directe. La disculpa ha de ser cortesa i sincera però sense caure en la submissió.
  6. Explica què farà l'Ajuntament a partir d'aquest moment. Garanteix al ciutadà que es farà alguna cosa de manera immediata. No et comprometis a accions o terminis que no puguis complir.
  7. Agraeix de nou al ciutadà la informació que ens ha facilitat per ajudar-nos a millorar i la oportunitat que ens ha donat de recuperar la seva confiança.

Com veurem més endavant cal mantenir sempre un ritme tranquil i pausat quan parlis i un to de veu més aviat baix per facilitar el control de les emocions d'ambdós interlocutors.

 

Tot seguit realitza la següent activitat que té com a objectiu valorar la teva comprensió dels dos primers apartats d'aquesta unitat.

Idea principal

"Les queixes ens ajuden a millorar".

1.3.- Com tractar una reclamació?

La diferència principal entre una queixa i una reclamació és que la queixa normalment és de tipus verbal i en canvi la reclamació implica la presentació d'algun tipus de document per escrit (en el nostre cas normalment una instància).

Una reclamació és una sol·licitud mitjançant la qual el ciutadà intenta resoldre un determinat problema.


Per presentar una queixa verbal normalment n'hi ha prou que el/la ciutadà/ana es presenti en el servei que té la competència en aquella qüestió i expressi el que consideri oportú. En canvi, en el cas d'una reclamació normalment haurà d'anar a l'Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC) i presentar la instància que posteriorment es derivarà al servei o departament que en tingui la competència.

Com tractar les reclamacions? Aconsellem seguir sempre els següents passos:

  1. Donar les gràcies. La comunicació verbal (i la no verbal) ha de transmetre a la persona que considerem normal que es presentin reclamacions i que no dubtem del seu dret a reclamar. No hem de discutir mai amb el/la ciutadà/ana ni intentar convèncer-lo que no presenti la reclamació. Si la persona està molt alterada l'hem de dur a un lloc tranquil on pugui calmar-se.
  2. Escoltar. Deixa que l'altra persona expliqui quin és el motiu de la seva reclamació. Tant o més important que la informació que ens pugui donar és que descarregui les seves emocions i es senti atès. Aplica els principis de l'escolta activa que hem vist a la unitat 2. Si es mostra reticent a omplir la instància perquè ho considera una pèrdua de temps hem de fer-li veure els avantatges que té per a ell que quedi constància per escrit de la seva reclamació.
  3. Oferir ajuda per omplir la instància. Especialment en el cas de persones amb dificultats per escriure correctament o que desconeixen com s'omple una instància. Si cal, oferim-nos a escriure nosaltres les dades.
  4. Comprovar que totes les dades són correctes. Comprovar que amb els nervis no ha oblidat escriure alguna dada important com el DNI, l'adreça o el telèfon i que s'entén el motiu de la reclamació i a qui va adreçada. Aconsellar al/a la ciutadà/ana si és recomanable afegir algun aclariment o informació més per fonamentar la reclamació.
  5. Explicar què farà l'Ajuntament a partir d'aquest moment. Informar de quin serà el circuit que seguirà la reclamació i els terminis aproximats per obtenir una resposta.
  6. Agrair de nou al/a la ciutadà/ana la seva paciència i la informació que ens ha facilitat per ajudar-nos a millorar.

Acabem aquest apartat amb un toc d'humor. Et recomanem el següent vídeo en què pots veure un fragment de la pel·lícula Un dia de furia amb Michael Douglas, un exemple de com la frustració i l'estrès d'un client combinat amb la manca de flexibilitat del personal d'atenció pot portar-nos a situacions difícils.

Idea principal

"El ciutadà quan reclama ens dóna una segona oportunitat de millorar".

1.4.- Què hem de fer?

Amb caràcter general, sempre que atenem una queixa o una reclamació, és convenient respectar les següents indicacions:

  1. En relació amb la teva actitud i disposició.
  2. En relació amb la teva comunicació verbal.
  3. En relació amb la teva comunicació no verbal.

  • Mostra sempre un interès sincer per l'altra persona i una gran predisposició a ajudar-la.
  • Mostra sempre un estat d'ànim i una actitud conciliadora i amistosa.
  • Fes sentir el/la ciutadà/ana que el valores i et preocupes per el que li passa.
  • Ofereix una atenció personalitzada.
  • Fes sentir el/la ciutadà/ana còmode i relaxat.
  • Mostra una gran autoconfiança i seguretat en tu mateix (sense caure en la prepotència).
  • Mantén sempre un to de veu baix, pausat i constant.
  • Dirigeix-te a l'altra persona pel seu nom.
  • Escolta més que no parlis.
  • Fes saber a l'altre que l'entens i que el comprens.
  • No responguis a les provocacions, si cal contradir o argumentar fes-ho sempre amb delicadesa i tacte.
  • No interrompis l'altra persona quan està parlant.
  • Investiga per conèixer els fets.
  • Pren notes del que et diuen.
  • Somriu.
  • No envaeixis l'espai de l'altre.
  • Adopta una postura neutra amb tendència a la calidesa.
  • No gesticulis massa.

I si la cosa es complica?

Si seguim aquestes pautes molt probablement evitarem la majoria de situacions difícils. Tot i així, encara que fem les coses bé, sempre podem trobar-nos amb ciutadans agressius, impacients o simplement maleducats. Molts d'ells són persones "normals" que, en un moment determinat i en una situació concreta poden explotar i posar-nos en una situació complicada.

En aquest cas ens centrarem en el ciutadà agressiu ja que és la situació més desagradable que ens podem trobar:

L'agressivitat és un tipus de resposta emocional i conductual extrema que neix com una reacció secundària a diferents emocions com l'ansietat, la frustració, la por a sentir-se menyspreat, etc. És per això que és tan important prevenir aquests sentiments amb les conductes que hem exposat anteriorment.


A l'apartat següent analitzem quines conductes no són adequades i ens poden dur fàcilment a una situació difícil.

 

Tot seguit realitza la següent activitat que té com a objectiu valorar la teva capacitat de reconèixer les reaccions adequades davant d'una queixa o una reclamació.

Idea principal

"La majoria de vegades quan la persona agressiva té la percepció que volem ajudar-la sincerament llavors pot modificar la seva conducta i convertir-se en un dels/de les nostres usuaris/àries més incondicionals".

Per saber-ne més

A la Viquipèdia pots consultar els tipus i les causes de la violència.

1.5.- Què no hem de fer?

Si volem no trobar-nos en situacions difícils convé que evitem, sempre que sigui possible, les següents conductes:

  1. En relació amb la teva actitud i disposició.
  2. En relació amb la teva comunicació verbal.
  3. En relació amb la teva comunicació no verbal.

  • Mostrar una actitud prepotent.
  • Atendre el/la ciutadà/ana ràpidament i amb poc interès.
  • Posar la teva autoritat per davant dels arguments.
  • Menysprear a l'altra persona.
  • No donar cap solució ni oferir cap alternativa alimentant el sentiment de frustració.
  • No donar cap credibilitat als seus arguments ni a les seves opinions.
  • Cridar més que l'altre.
  • Interrompre l'altre amb freqüència (contestar el telèfon, consultes dels companys, etc.).
  • Parlar més que escoltar.
  • Enfrontar-se a l'altra persona.
  • Contradir el/la ciutadà/ana molt sovint.
  • No posar-se en el lloc de l'altre.
  • Amenaçar amb el gest.
  • Envair l'espai de l'altre.
  • Adoptar una postura agressiva i intimidatòria.
  • Gesticular excessivament.
  • Donar mostres evidents de desinterès (mirar el rellotge mentre ens parlen).

És evident que una combinació d'algunes d'aquestes conductes no adequades incrementen la possibilitat de situar-nos en una posició difícil i afavoreixen reaccions agressives, especialment si estem tractant amb una persona fàcilment irritable i amb un nivell de tolerància a la frustració baix.

Els nivells d'agressivitat que pot mostrar el/la ciutadà/ana poden anar des d'una simple queixa a una exigència, un insult o una agressió física. És molt important respectar les indicacions que es donen en la present unitat per evitar arribar a aquestes situacions.

Quan l'altra persona està segrestada per una forta emoció negativa no escolta ni està receptiva als nostres arguments, és per això que el que hem de fer és mantenir estable el nostre propi clima emocional i deixar passar un breu espai de temps sense alterar-nos. Després, sense pujar el to de veu i amb cordialitat i respecte, convidarem el ciutadà a seure i explicar-nos amb detall el seu problema mostrant-li el nostre interès.


En el següent document tens alguns exemples de tècniques que poden ajudar-te a reconduir la situació:

Calmar les emocions.

Idea principal

"En una situació difícil hem de respondre sempre amb calma i no caure en les provocacions".

Documents

Calmar les emocions.

1.6.- Com gestionar les pròpies emocions?

Davant d'una situació difícil o d'agressivitat és inevitable que les pròpies emocions es vegin també afectades fins al punt que acabin reproduint les mateixes conductes, com si el nostre cos fos un mirall que reflecteix a l'altra persona. És inevitable sentir emocions negatives o d'agressivitat davant d'una persona que ens està agredint o menyspreant mitjançant insults, amenaces o, fins i tot, intents d'agressió física. En aquests casos podem aplicar les tècniques d'autocontrol emocional per gestionar les pròpies emocions.

L'autocontrol emocional consisteix un conjunt de tècniques que ens permeten mantenir el nostre clima emocional i no respondre a l'agressivitat amb més agressivitat, encara que sigui inevitable desencadenar una reacció emocional negativa quan som agredits sense raó.


Hem de ser conscients que no sempre les emocions es poden controlar:

  • Existeixen emocions tan fortes i sobtades que no poden dissociar-se de la seva manifestació física, i això és un mecanisme que l'evolució ha imposat al nostre organisme per raons de supervivència, i òbviament no les podem modificar a voluntat.
  • En canvi, les emocions que es basen en sentiments i/o processos de pensament i raonament (rancor, ansietat, tristesa, etc.) sí poden ser controlats i canviats, però també dintre dels límits imposats a cada temperament.

Cuidar les pròpies emocions és imprescindible per evitar un excessiu desgast personal i professional a llarg termini.


Quan et trobis en una situació compromesa amb un/a ciutadà/ana que mostra una actitud agressiva et recomanem que intentis controlar les teves emocions negatives i que utilitzis l'assertivitat.

A la Viquipèdia pots consultar la definició del terme assertivitat i les característiques de la comunicació assertiva en contraposició amb la comunicació submisa, agressiva o passiva-agressiva.

Idea principal

"Hem de respondre a les conductes agressives amb assertivitat i controlant les pròpies emocions".

Per saber-ne més

La intel·ligència emocional és l'habilitat del subjecte per controlar les emocions, transmetre-les de forma adequada i percebre les emocions dels altres.

Documents
  1. Article Consells per gestionar la ràbia de la psicòloga Mariló Grassot.
  2. Article L'assertivitat: l'art de relacionar-se bé amb els altres.

Objectius

  1. Conèixer els tipus de conflictes més habituals en l'atenció al ciutadà.
  2. Reaccionar correctament davant d'una crítica, un desacord o una reclamació.
  3. Conèixer i gestionar adequadament les pròpies emocions en situacions difícils.
  4. Conèixer les conductes que no són adequades en una situació difícil.
  5. Conèixer les conductes que són adequades en una situació difícil.

Bibliografia

  • CABANA, G. (2008) ¡Cuidado! Tus gestos te traicionan. Barcelona: Editorial Sirio.
    La comunicació no és només un intercanvi verbal, també inclou el to de veu, les actituds i les gesticulacions. Cal comprendre aquests elements que formen part indissociable de la comunicació per millorar la nostra capacitat de comunicar-nos amb èxit. Guy Cabana exposa aquesta tesi de forma entretinguda en aquest llibre amb nombrosos exercicis pràctics.

  • CASTANYER, O. (1998) La asertividad: expresión de una sana autoestima. Biscaia: Desclée de Brouwer.
    En aquest llibre de l'Olga Castanyer trobarem la manera de desenvolupar una sana autoestima practicant l'assertivitat en les nostres relacions interpersonals. Si ens respectem nosaltres també respectarem els altres i farem valer els nostres drets sense trepitjar els drets dels altres. En aquest llibre trobaràs exemples i exercicis i un manual de 154 pàgines sobre el desenvolupament de l'autoestima mitjançant l'assertivitat.

  • DAVIS, F. (1998) La comunicació no verbal. Madrid: Alianza Editorial. Col·lecció "El Libro de Bolsillo".
    Tot un clàssic de la comunicació no verbal de ràpida lectura. Flora Davis fa un inventari de les tècniques utilitzades per psicòlegs, antropòlegs i etòlegs sobre la comunicació no verbal de les emocions i de la informació.

  • ELLIS, A. (1999) Controle su ira antes de que ella le controle a usted: como dominar las emociones destructivas. Barcelona: Paidós Ibérica.
    Albert Ellis i Raimond Chip desenvolupen en aquest llibre la tècnica de la teràpia racional emotivo-conductual aplicada al control de les emocions i de la ràbia i ho fan mitjançant exercicis senzills i fàcils d'aplicar. Recomanable si tens interès a practicar l'autocontrol emocional.

  • TANNEN, D. (1999) Yo no quise decir eso: Como la manera de hablar facilita o dificulta nuestra relación con los demás. Barcelona: Altaya.
    Deborah Tannen és professora de lingüística a la Universitat de Georgetown. En aquest llibre defensa la tesi que allò important no és el què es diu, sinó com es diu. L'èxit de les relacions depèn del nostre estil de conversa: el volum de la veu, el to, el ritme i el sentit de les paraules. Aquest llibre ens ajuda a comunicar-nos millor amb els altres.

Webs

Viquipèdia.

La Viquipèdia és un projecte d'enciclopèdia obert iniciat el març del 2001 en el qual es demana la col·laboració voluntària d'experts en cada tema. S'hi pot cercar informació àmplia de molts dels temes que tractarem en aquesta unitat.


Centre de Recursos Formatius (Diputació de Barcelona).

En aquesta pàgina web la Diputació de Barcelona posa a l'abast dels treballadors públics i de la ciutadania en general el Centre de Recursos Formatius que inclou un recull de materials com lectures, eines, guies de treball, etc. Et recomanem especialment els recursos d'autoaprenentage que la Diputació posa a la teva disposició.


Escola d'Administració Pública (EAPC) de la Generalitat de Catalunya.

A la web de l'EAPC et recomanem visitar els apartats "Formació" i "Publicacions" que contenen informació interessant relacionada amb molts àmbits de l'Administració pública en general.


Xarxanet.org.

Xarxanet.org és una web adreçada a la xarxa associativa i de voluntariat de Catalunya, un portal d'Internet en llengua catalana posat en marxa el 2003. Xarxanet.org és un projecte impulsat pel Departament de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat de Catalunya i adreçat a les entitats. Pots trobar-hi recursos que faciliten diversos autors relacionats amb la comunicació interpersonal i les habilitats socials en general.