Quadre de comandament integral per a directius/ives
1.- Cas 1. Quadre de comandament integral en una unitat de gestió a Vilamar

1.1.- Introducció: política a l'Àrea de Cultura

Vilamar, municipi situat a la costa catalana amb una població de 120.000 habitants, és la capital d'una comarca i es defineix com a ciutat en transformació constant i amb un patrimoni cultural important que la dota de personalitat pròpia.

La seva situació geogràfica privilegiada -per un costat, el mar i, per l'altre, la serralada litoral- fa que les condicions climàtiques siguin idònies per gaudir de la ciutat.

 

 

La cultura a Vilamar és molt viva en totes i cadascuna de les seves expressions. L'Institut de Cultura de l'Ajuntament de Vilamar va ser creat l'any 1998 amb l'objectiu de situar la cultura de la ciutat com un dels principals actius del desenvolupament i de la projecció del municipi.

L'Institut Municipal de Cultura té l'objectiu de gestionar els recursos públics destinats a l'acció cultural de la ciutat. Els grans àmbits en els quals treballa donant suport a la creació, formació, programació, divulgació, l'estudi i la proximitat són: patrimoni (museístic, arqueològic i natural), arts escèniques, arts visuals, música, festes i cultura popular, i foment a la lectura.

 

Aquest objectiu s'assoleix a través de la gestió dels equipaments i dels serveis culturals municipals, per tal de promoure i facilitar l'emergència i la consolidació de les múltiples plataformes i dels projectes culturals a la ciutat.

 

 

 

L'objectiu es basa en les línies del pla estratègic del sector cultural de la ciutat que l'Equip de Govern havia endegat a finals dels anys noranta. Les línies d'aquest pla estratègic es presenten a la taula.

De conformitat amb la legislació reguladora del règim local, l'Institut de Cultura es va configurar com una entitat pública empresarial local de l'ajuntament, amb l'objectiu de desenvolupar de forma directa i descentralitzada els serveis i les àrees d'actuació cultural del municipi.

 

L'institut es va adscriure a l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament; aquesta està sota la direcció política d'un regidor, al qual corresponen el control i la tutela de l'activitat de l'Institut.

 

Com a institut gaudeix de personalitat jurídica pròpia, plena capacitat jurídica i d'obrar, i autonomia de gestió per al compliment de les seves finalitats.

Funcions deliberants i funcions organitzatives

Un dels criteris essencials de l'organització de la ciutat és que les funcions deliberants d'ordenació, de programació i de control han d'estar diferenciades clarament de les funcions executives de govern i d'administració.

 

Per aquest motiu, es pot distingir a l'ajuntament dos nivells d'organització:

 

El nivell polític: l'integren membres electes o regidors/ores, que poden exercir funcions de caràcter decisori, informatiu i/o consultiu.

El nivell executiu: el formen diferents sectors o branques d'intervenció directa i s'encarrega de gestionar els programes i executar les resolucions aprovades per l'organització política.

1.2.- Crisi a l'Institut de Cultura

L'Institut de Cultura s'organitza a partir d'una Junta de Govern . Aquest organisme aprova els plans d'actuació anuals, i realitza un seguiment de les actuacions que duu a terme l'institut.

El funcionament diari de l'institut està regit per un Comitè de Direcció . Orgànicament l'institut funciona basant-se en una direcció-gerència central que exerceix la planificació i el control de les activitats i una gestió desconcentrada en cinc oficines territorials, que funcionen com a punts de contacte amb la ciutadania i les entitats, situades als cinc barris en què està dividit el municipi.

 

 

L'Institut de Cultura de Vilamar està en situació de crisi. No aconsegueix fer tramitar els procediments de les seves diferents línies de subvencions per a activitats culturals amb l'agilitat suficient.

Els pagaments de les quantitats concedides a les entitats en concepte d'ajuda es demoren en el temps. Això suposa l'aparició de crítiques que comencen a tenir repercussió política.

 

La primera proposta de l'institut, per superar la crisi, és la sol·licitud de més personal. Concretament, de vint persones més, fet que suposa un augment considerable de la plantilla actual de cent vint persones.

La Regidoria de Cultura es va negar a recolzar aquesta mesura. A més, els informes indicaven que l'organisme estava molt debilitat internament i que necessitava una forta reestructuració i, fins i tot, es recomanava valorar la seva dissolució.

Revisa el material conceptual; t'ajudarà a comprendre aquesta part del cas.

 

Es va decidir nomenar un equip directiu nou amb un director-gerent nou per millorar la situació.

Documents

Consulta l'apartat Conceptualizació del quadre de comandament integral del material conceptual. Et permetrà tenir una primera aproximació al concepte, veure la seva importància en aquest cas i vincular-lo amb el problema de l'institut, en termes del valor que cal oferir a la ciutadania.

1.3.- La nova direcció

La nova direcció, liderada per Jordi Roura com a director-gerent, va plantejar l'estratègia de millora de resultats a partir de dos objectius operatius:

  • Reorganitzar els procediments de les oficines del barri.

  • Millorar el control de temps de la tramitació de les sol·licituds d'ajuda plantejades per la ciutadania i les entitats.

 

 

 

A diferència de l'anterior divisió extrema del treball, es va establir un sistema representat per l'eslògan “Tothom ha de ser capaç de fer-ho quasi tot”, a partir del qual es volia promoure la polivalència del personal que treballava a les oficines. En segon lloc, es va voler trencar amb el circuit anterior de la tramitació de les subvencions.

A partir d'aquell moment, cada oficina territorial es responsabilitzaria d'elaborar l'informe sobre la pertinença de la subvenció basant-se en les necessitats del barri.

 

L'informe serviria de base per a la proposta de resolució que seguiria fent-se en els Serveis Centrals. Cal remarcar que la intenció era que, en l'aprovació de les concessions de prestació econòmica, s'hi respectés les prioritzacions de subvencions que es plantejaria des de les oficines territorials amb els seus informes.

 

Així, es desconcentraven en les oficines territorials competències que fins llavors havien estat centralitzades i es definia un nou rol per a les oficines de barri:

Revisa el material conceptual que s'indica.

  • De personal que tramitava expedients passaven a assumir competències en la valoració de les sol·licituds, fet que implicava influència sobre el reconeixement de la prestació i tramitació del pagament de la beca en el seu cas.

  • Es dedicava també a la gestió del pagament de les subvencions.

Documents

Consulta l'apartat Construcció d'un quadre de comandament integral del material conceptual.

La missió, els objectius i les línies estratègiques

Per a la construcció d'un quadre de comandament integral, cal tenir en compte tres conceptes bàsics:

Les missions són punts programàtics generals que resumeixen les competències i funcions d'una organització i que emmarquen els diferents objectius operatius que es proposa assolir. La finalitat és una síntesi de les missions en un sol concepte.

Els objectius estratègics són orientacions generals que indiquen cap a on es dirigeix l'organització.

Les línies estratègiques són formes genèriques d'assolir els objectius estratègics. La seva formulació és deliberadament genèrica per donar marge de flexibilitat davant les situacions que puguin sorgir en el futur.

1.4.- Reenginyeria: rols i temps de tramitació

Es va potenciar el rol del/de la director/a de l'oficina de barri com a motivador/a del personal i com a redissenyador/a de l'organització i del funcionament de les oficines.

A més, es va animar els/les directius/ives de les oficines a donar més llibertat al personal empleat perquè informés de les sol·licituds de subvenció de cada barri, segons les característiques psicosocials. Això podia diferenciar els criteris de priorització de continguts d'un barri a un altre.

En Jordi Roura va establir com a objectiu reduir de vuit a quatre setmanes el temps de tramitació dels expedients de subvencions.

En divuit mesos es va assolir l'objectiu de tramitació en quatre setmanes.

 

Es va instituir l'estudi del temps total de tramitació de les sol·licituds establint-se controls trimestrals.

Des dels Serveis Centrals es va començar a organitzar reunions quinzenals amb els/les directors/ores de les oficines territorials, fomentant-se la competència entre les diferents oficines per assolir els objectius.

No deixis de revisar el material conceptual que s'indica.

Es van incorporar en les fases inicials dels tràmits de sol·licitud de subvencions les declaracions responsables . Ara, no caldria aportar d'inici tot un seguit de documentacions que acreditessin que el/la ciutadà/ana o l'entitat que demanava la subvenció gaudia de determinats requisits.

Per saber-ne més

Per saber-ne més sobre el tema estudiat, pots consultar el document de la Generalitat de Catalunya (1999), Manual de disseny de quadres de comandament per a les unitats directives.

Documents

Consulta l'apartat Disseny d'indicadors del material conceptual. Aquest apartat et permetrà conèixer el concepte i disseny d'indicadors, d'adaptació al canvi i de factors de fracàs.

1.5.- Reenginyeria: sol·licituds, ajudes i sistema d'informació

A més de les indicades, es va portar a terme unes altres mesures i alguns canvis.

 

Es va delegar una major confiança a les oficines locals respecte a les propostes de concessió de les ajudes, simplificant elsinformes tècnics de les sol·licituds i, en una segona fase, s'avaluaria la possibilitat d'introduir l'expedient digital de les sol·licituds basat en un aplicatiu de gestió electrònica de l'expedient.

Els terminis de tramitació van disminuir una setmana de mitjana. Com a efecte negatiu es va detectar que començaven a aparèixer diferències de criteri en les propostes de concessió que es plantejava des de les diferents oficines de barri.

 

També es va obrir un nou canal per a la presentació de les sol·licituds de subvenció, articulant-se una plataforma de tramitació on-line perquè la ciutadania i les entitats poguessin presentar les sol·licituds telemàticament de forma autentificada.

A més, es va instituir un sistema telefònic d'informació centralitzat sobre el pagament de les subvencions i sobre les dates i els seus terminis. Era possible tramitar per telèfon els canvis de domicili o la programació dels pagaments.

El Govern Municipal va reconèixer aquestes millores i va proposar que l'Institut de Cultura s'encarregués de la gestió d'un nou programa d'ajudes per a activitats educatives vinculades a educació no reglada.

 

Aquesta nova competència suposava responsabilitats en els programes d'educació d'adults, fet que va entrar en conflicte amb l'Àrea d'Educació de l'Ajuntament que s'oposava a perdre l'oportunitat de controlar aquestes noves responsabilitats de gestió.

Revisa el material conceptual que s'indica; t'ajudarà a comprendre aquesta part del cas.

 

 

Desprès d'un dur enfrontament, l'alcalde va concedir la responsabilitat del nou programa a l'Institut de Cultura, fet que va generar crítiques de l'oposició.

Documents

Consulta l'apartat Construcció d'un quadre de comandament integral i identifica-hi la informació que hauries de tenir en compte per construir el quadre.

1.6.- La nova cultura organitzativa

Roura, el director-gerent de l'institut, va dedicar molta atenció a desenvolupar una nova cultura organitzativa. Així descrivia el seu treball:

“Hi havia molta prova i error. Havíem de canviar les formes tradicionals d'actuar, sense posar l'excusa que «això es feia així perquè sempre s'havia fet així...». Provàvem coses per veure si funcionaven, fins que vam intentar coses que després vèiem que no tenien cap sentit. Havíem de donar una major llibertat al personal per prendre decisions, reduint el nombre de nivells de decisió”.

 

Roura demanava als/a les seus/seves empleats/ades que utilitzessin el sentit comú encara que fos per sobre del que formalment el reglament establia.

Els animava a cometre una “irregularitat útil” al dia.

Així donava una major llibertat a les persones responsables de les oficines de barri per valorar si una determinada activitat cultural tenia condicions per rebre una ajuda. Podien valorar circumstàncies diverses que modulaven els requisits establerts a les normes, i tenir en compte la informació de primera mà que rebien del barri, ja que aquestes oficines territorials mantenien una relació molt estreta amb les entitats.

 

Roura va portar a terme nombroses reunions de direcció tant amb els/les directors/ores de les oficines de barri com amb funcionaris/àries de línia organitzats/ades en equips de millora. També es convidava, en algunes d'aquestes reunions, representants del sector cultural.

Les reunions servien per realitzar pluges d'idees amb l'objectiu de trobar sistemes per:

  • Millorar la productivitat de la institució.

  • Aconseguir un major impacte en la ciutat amb els recursos amb què es comptava.

 

L'Institut de Cultura va començar a utilitzar part del seu pressupost per oferir gratificacions extraordinàries per premiar la feina ben feta, sempre per equips, mai individualment.

 

Els grups de treball podien organitzar una activitat social per als/a les treballadors/ores com a recompensa per un projecte conclòs. Per reduir el risc d'escàndols a la premsa, hi havia algunes normes en aquests casos: es suposava que els actes eren per millorar la formació o integració d'algun equip de treball i no es permetia la participació de cònjuges o amistats.

Revisa el material conceptual que se't proposa.

Documents

Consulta l'apartat Dimensions d'un quadre de comandament integral a l'Administració Local del material conceptual. Identifica-hi la dimensió clau del quadre de comandament per mesurar el factor humà a l'organització.

1.7.- Ara fes-ho tu: valora i analitza l'estil del director i la nova cultura organitzativa

És el moment de reflexionar i d'analitzar de manera crítica i fonamentada el nou director-gerent com a gestor del canvi i les seves decisions.

Primer, analitza l'estil del director-gerent. Per fer-ho, pots usar els següents punts que se't presenta com a guia. Fonamenta cadascuna de les teves respostes amb el material conceptual i en el moment del cas on ho veus:

  • Com valores el nou director-gerent com a gestor del canvi?

  • Quin estil de lideratge articula?

  • Identifica cinc aspectes positius i cinc aspectes negatius del seu estil de lideratge.

 

Segon, reflexiona i valora els canvis que el nou director-gerent s'ha plantejat i que s'ha presentat al llarg del cas. Per fer-ho, indica aspectes positius i negatius (fonamentats) en relació amb:

  • La definició d'objectius estratègics.

  • La definició d'objectius operatius.

  • Els canvis en els procediments.

  • Els canvis en els nivells de decisió.

  • El sistema de coordinació i control.

  • L'equilibri entre control i flexibilitat.

  • La política de recursos humans: polivalència, rols, motivació, clima.

Idea principal

Aquesta activitat és de resolució individual. El/La tutor/a te la sol·licitarà a la plataforma. Una vegada finalitzada, envia-la-hi per a la seva correcció.

Documents

Consulta els apartats següents del material conceptual. T'ajudaran a resoldre els interrogants plantejats:

1.8.- La monitorització del procés de canvi

El nou director-gerent estava introduint molts canvis en l'organització, canvis que estaven afectant els diferents paràmetres de funcionament organitzatiu: en els procediments; en els nivells de decisió; en el sistema de coordinació; en la política de recursos humans: polivalència, rols, motivació, clima; en l'establiment d'incentius, etc.

Per garantir que el procés de canvi tingués un bon impacte en el funcionament global de l'Institut de Cultura, es va fer evident la necessitat d'articular un sistema de control sobre diferents aspectes clau de la tasca de l'organització.

 

Per això, en Roura aviat va plantejar la constitució d'un procés participatiu on estiguessin representades les diferents àrees de treball de l'Institut basant-se en els comandaments superiors, els intermedis i representants de personal de línia per tal d'identificar quins podrien ser els millors indicadors per mesurar el funcionament de l'organització. Els quatre grans àmbits d'anàlisi eren les àrees següents:

  • Econòmica.

  • De la ciutadania.

  • Del procés intern.

  • De l'aprenentatge i del creixement.

 

 

 

El procés de participació que havia de portar a l'elaboració del quadre de comandament implicava un esforç de comunicació addicional al normal: havia de fer-se visible un lideratge directiu que promogués la implicació del personal, a fi que les unitats entenguessin clarament que el quadre de comandament seria l'instrument mitjançant el qual serien valorades les activitats dels grups i de les persones.

Revisa el material conceptual que s'indica; t'ajudarà a comprendre aquesta part del cas.

 

 

Aquesta estratègia es va potenciar amb diferents programes formatius sobre quadres de comandament integral per millorar les capacitats dels individus d'orientar-se a través d'aquestes eines de gestió.

Documents

Consulta l'apartat Dimensions per valorar i comparar les dimensions definides aquí amb les proposades al material conceptual. També revisa l'apartat Construcció, en particular la construcció d'indicadors.

Indicador, tolerància i estàndard

Per controlar/monitoritzar el procés de canvi, hi ha tres conceptes bàsics que cal tenir en compte:

L'indicador és un element de mesura d'una variable o d'una relació entre variables, generalment de tipus quantitatiu. Proporciona informació rellevant sobre la situació d'una organització i el seu entorn.

L'estàndard és el valor de referència per fixar objectius amb el qual es compara el valor resultant de la mesura d'un indicador per interpretar-lo i avaluar-lo.

La tolerància és el percentatge admissible de desviació respecte a l'estàndard.

1.9.- Ara feu-ho vosaltres: identifiqueu indicadors i definiu les seves dades

Responeu de manera fonamentada les qüestions plantejades a continuació.

El nou director-gerent vol articular un quadre de comandament integral per controlar diferents àmbits d'acció de l'Institut de Cultura. Basant-vos en això:

  • Identifiqueu com a mínim sis indicadors per a cadascuna de les quatre àrees d'anàlisi que es planteja estudiar i que són:

    • Àrea econòmica.
    • Àrea de la ciutadania.
    • Àrea del procés intern.
    • Àrea de l'aprenentatge i del creixement.
  • Seleccioneu tres dels indicadors plantejats i identifiqueu (o imagineu), per a cadascun, les dades corresponents. Completeu per a cadascun la taula com la presentem.

Idea principal

En aquesta activitat, es proposa un treball col·laborador per parelles.

El/La tutor/a, a la plataforma, us hi proporcionarà les indicacions.

Documents

Consulta els apartats següents. T'ajudaran a resoldre les tasques plantejades: