Iniciació a Moodle
2.- Usuaris a la plataforma FORMA-DIBA

2.1.- Tipus d'usuaris

Un usuari és tot aquell participant del campus virtual. Cada usuari és únic per a cada participant.

Quan entrem al Campus Virtual de FORMA-DIBA accedim amb un usuari i una contrasenya que ens dóna accés al nostre espai dins el campus. Amb el nostre usuari veiem tots els cursos als que estem matriculats, ens dóna accés al nostre correu, a les nostres qualificacions, a participar als fòrums, etc.

L'administrador del campus virtual assigna un rol a cada un dels usuaris, és a dir, quins permisos tindrem i quines accions podrem fer dins de la plataforma. Per exemple, si podrem contestar un qüestionari o si podem crear-lo.

Podem distingir 4 rols o perfils d'usuaris diferents:

Un usuari pot tenir un rol diferent per a cada curs.

  • Alumne: pot visualitzar els continguts i realitzar les activitats. És el rol que tindreu vosaltres.
  • Professor: pot crear recursos de formació, activitats i materials. És qui guia la formació.
  • Dissenyador: crea els cursos i els edita.
  • Administrador: controla tota la plataforma, sobretot la part tècnica.

2.2.- El perfil d'usuari

El perfil d'un usuari és una fitxa-resum de tota la informació relativa a un participant, ja sigui alumne, professor o dissenyador.

Figura 3. Fitxa d'usuari

A la fitxa hi ha la informació personal que ha volgut donar l'usuari, la seva foto, els cursos als quals està matriculat, el rol que té, la seva bitàcola i tots els missatges als fòrums recopilats.

Per consultar el nostre perfil d'usuari fem un clic a l'enllaç "Perfil" del bloc "Administració" del bloc lateral esquerre del curs.

Les pestanyes del nostre perfil són la informació que veuran els altres usuaris sobre nosaltres, la pestanya d'edició de perfil, els missatges a fòrums i la bitàcola.

La pestanya de missatges a fòrums ens permet trobar tots els missatges que hem escrit i els debats que haguem iniciat.

A la pestanya de bitàcola podem crear entrades al nostre diari personal digital.

A més a més de veure el nostre perfil d'usuari, també podem consultar els perfils d'usuari dels nostres companys. Per a accedir al seu perfil hauràs de fer un clic a l'enllaç "Participants" del bloc de "Persones" i fer un clic a l'usuari del qual vulguis veure el perfil. Veuràs les mateixes pestanyes que al teu perfil, tret de la d'edició de perfil.

2.3.- Com s'edita el nostre perfil?

Figura 4. Fitxa d'edició d'usuari

El nostre perfil d'usuari s'edita a través de la pestanya "Edita perfil". Podem canviar el nostre nom amb el que apareixem, el correu electrònic, pujar una foto, fer una breu presentació sobre nosaltres, l'idioma amb el qual volem veure la plataforma, la ciutat d'on sou i el país, etc.

A la fitxa d'edició dels materials hi ha camps obligatoris que cal completar. Aquests són el nom i el correu electrònic. Ja hem vist alguns camps opcionals, com són l'idioma de la plataforma, la ciutat, etc. Però hi ha més camps opcionals, com són si volem que la nostra adreça de correu sigui privada o si ens volem subscriure a tots els fòrums.

Per a editar el nostre perfil des de l'aula haurem de seguir els passos que veureu al següent vídeo.

Idea principal

Quan col·loquem la imatge al perfil d'usuari, hem de tenir en compte els següents consells:

  • La foto del perfil ha de tenir una resolució 300 x 300 i una mida de 300k (encara que poden ser més grans). Et recomanem que pugis fotos amb un format quadrat, ja que la plataforma crea les icones d'aquesta manera.
  • Utilitza un primer pla, que permeti reduir la imatge per adaptar-se al format de la plataforma. No agafis plans generals, ja que la foto quedarà petita i no es veurà la teva cara.
  • No utilitzis ni dibuixos ni icones. La foto és perquè els teus companys et coneguin millor.

Camps opcionals de la fitxa d'edició de perfil

Hi ha un conjunt de camps opcionals que són importants per a gestionar la informació relativa a la plataforma que rebrem al nostre correu electrònic i per a gestionar les inscripcions i les notificacions de l'activitat als fòrums del curs:

  • Correu electrònic privat: aquest camp ens permet mostrar o ocultar la nostra adreça de correu electrònic extern a la resta de companys del curs, de manera que només es podran comunicar amb nosaltres mitjançant els missatges interns del campusvirtual.
  • Mostra el correu electrònic: us recomanem triar l'opció "Aquesta adreça de correu està habilitada" per a rebre una còpia de les comunicacions de l'aula al correu electrònic extern que haureu introduït al vostre perfil.

Per a gestionar les inscripcions i la notificació d'activitat al fòrum, fem un clic al botó "Mostra característiques avançades" que trobem a la dreta de la pantalla. Podrem decidir les característiques següents:

  • Tipus de resum de correu: ens permet triar amb quin contingut i amb quina freqüència volem rebre els anuncis dels missatges escrits en els fòrums als quals estem subscrits. Podem decidir entre rebre un missatge diari amb tots els missatges escrits als fòrums o únicament amb l'assumpte de cada missatge; o rebre un avís cada vegada que s'escriu un missatge a un fòrum. És una bona opció rebre només un missatge diari, per tal d'evitar saturar el nostre correu electrònic.
  • Subscripció automàtica al fòrum: podem subscriure'ns de manera automàtica a tots els fòrums. Si triem l'opció "No, no em subscriguis automàticament als fòrums" podrem triar els fòrums als que volem subscriure'ns i als que no. Això ens permetrà també no saturar el nostre correu amb els missatges dels fòrums.
  • Seguiment dels fòrums: aquesta opció ens permet veure, a la pàgina d'inici del curs, si hi ha nous missatges al fòrum que no hem llegit. Per a fer el seguiment, haurem d'activar l'opció "Sí" d'aquest camp.

2.4.- Grups de treball

El professor del curs pot dividir els alumnes en diferents grups de treball per tal de poder fer activitats conjuntes. Quan es treballa per grups, podem trobar recursos que només hi tenen accés una part dels alumnes.

Un exemple són els fòrums de treball en grup, només hi pot participar un grup i els altres són només lectors dels missatges.


A vegades els membres d'altres grups no tenen ni l'opció de veure el que fan els altres.