Iniciació a Moodle
3.- Eines de comunicació

3.1.- Tipus d'eines

El Campus Virtual de FORMA-DIBA ofereix un conjunt d'eines que permeten als alumnes d'un mateix curs comunicar-se entre ells.

Aquestes eines són:

Als següents apartats veurem més detingudament aquestes eines. Si accedeixes directament a l'apartat sobre cadascuna, recorda consultar la resta d'apartats sobre el funcionament de les eines a través de la navegació superior.

3.2.- Missatges

Els missatges entre usuaris permeten comunicar els participants i als docents que comparteixen cursos a través d'un correu intern del campus virtual.

El correu intern del Campus Virtual de FORMA-DIBA és diferent dels correus electrònics convencionals, com per exemple gmail o hotmail. A través del correu intern només podrem enviar missatges als nostres companys de curs i no el podrem utilitzar per a enviar correus electrònics a altres adreces externes.

Podem accedir a aquest correu mitjançant el bloc "Missatges" de la columna lateral esquerra tant del campus com de l'aula. Quan tinguem un correu nou, apareixerà un avís al bloc de missatges. Hi accedirem clicant-hi a sobre.

Si volem escriure un missatge a un company ho podem fer de dues maneres diferents, a través de:

Figura 5. Bloc de missatges
  • Bloc de missatges: podem escriure un missatge a través dels contactes que haguem guardat o buscant un usuari a partir de la pestanya "Cerca".

Figura 6. Botó d'enviar missatges del perfil
  • Bloc persones: podem enviar un missatge a través del perfil dels nostres companys. A la part inferior de la fitxa de perfil hi ha un botó amb l'opció d'enviar un missatge.

A la dreta trobaràs un vídeo amb exemples de com consultar el correu i com enviar missatges.

3.3.- Configuració de la missatgeria

Podem fer una llista de contactes dels usuaris als quals enviem missatges. Quan enviem un correu a un company, a la part superior del missatge tenim l'opció d'agregar-lo a la nostra llista de contactes, d'aquesta manera, quan vulguem escriure un segon missatge a aquest usuari, haurem d'anar a la primera pestanya de la missatgeria, "Contactes".

Figura 7. Contacte de la missatgeria

Podem configurar la missatgeria perquè quan rebem un correu intern, a la vegada, rebem un missatge al nostre correu electrònic. Editarem aquesta opció al nostre perfil d'usuari, allà també posarem la nostra adreça de correu electrònic. A la pestanya de paràmetres de la nostra missatgeria podem editar més característiques del nostre espai de missatgeria, com per exemple, si volem que ens avisi amb un so quan arriba un missatge, que ens enviï missatges al correu si no estem connectats al campus, etc.

Idea principal

Per enviar missatges als companys de manera més àgil, hem de tenir en compte els següents consells:

  • Podem cercar una paraula o un text mitjançant l'opció de cerca que trobem a dalt de tot i a l'esquerra de la nostra bústia de correu. Aquesta opció també ens permet buscar un usuari per enviar-li un missatge.
  • Si no voleu haver d'anar cada vegada al bloc de persones per escriure un missatge a un company, podeu afegir-los a la vostra llista de contactes.

3.4.- Treball en fòrums

Els fòrums són espais per a compartir opinions i discutir sobre temes plantejats pel professorat del curs o l'alumne, segons el tipus de fòrum.

Els fòrums són activitats qualificables, és a dir, les nostres aportacions com a alumnes poden ser avaluades i formar part de la nostra nota final, depenent si el docent ho ha marcat d'aquesta manera.

Figura 8. Temes de fòrum

Dins de cada eina de fòrum podem tenir més d'un tema. El primer missatge de cada tema l'ha escrit l'usuari que ha iniciat la discussió, la resta de missatges són respostes a l'usuari o als que responen al missatge. Depenent del tipus de fòrum, podem obrir tants temes com ens interessin.

Hi ha diferents tipus de fòrums amb els quals us podeu trobar. N'hi ha que només podreu llegir els missatges, com és un fòrum de notícies generals; d'altres podreu respondre però no obrir nous temes de debat; i, finalment, en trobareu que podreu respondre els missatges com també crear nous temes.

La comunicació en els fòrums és asíncrona, és a dir, els participants no han d'estar connectats simultàniament per a participar en la discussió.

Els fòrums ens permeten realitzar vàries accions per a poder gestionar millor la informació que hi trobem. També tenim l'opció de subscriure'ns a un fòrum. Això vol dir rebre una còpia dels missatges que s'escriuen al fòrum al correu electrònic que hem introduït al nostre perfil.

Per saber-ne més

Quan fem una cerca de fòrum, hi ha un conjunt de signes que podem afegir a les nostres paraules que ens permetran acotar els resultats de la cerca.

Eines de gestió de la informació dels fòrums

Dins dels temes, a la part superior de la pantalla, hi ha el desplegable sobre la manera de visualitzar les respostes.

Figura 9. Desplegable sobre la manera de visualitzar les respostes d'un fòrum

Aquest desplegable ens permet visualitzar els missatges d'un tema de debat del fòrum de diferents maneres:

  • Visualitza les respostes escalonades: mostra els missatges i les respostes sencers i escalonats.
  • Visualitza les respostes, començant per la més antiga: mostra els missatges i les respostes sencers, sense escalonar, començant pel missatge més antic.
  • Visualitza les respostes, començant per la més recent: com l'anterior manera, però la llista començarà pel missatge més recent.
  • Visualitza les respostes abreujades, seguint el fil de la discussió: mostra els missatges sencers i les respostes abreujades, en forma de llista, a continuació del missatge que responen.

Cerca de missatges dels fòrums

Tant a dins dels temes com a la pantalla inicial dels fòrums, tenim l'opció de cercar els fòrums. A més a més, a la pantalla inicial del curs, tenim un bloc lateral que té la mateixa opció. Podem fer la cerca de dues maneres diferents: simple o avançada.

Cerca simple

Ens permet buscar una paraula o paraules a tots els fòrums que hi ha a l'aula. Per fer-ho, escriurem la paraula al camp de cerca i farem un clic al botó "Cerca als fòrums".

Cerca avançada

Si fem un clic sobre el botó "Cercar" sense haver introduït cap paraula al camp de cerca, accedirem a les opcions de cerca avançada. Des del bloc lateral de la pantalla inicial, hi tenim un accés directe.

Figura 10. Opcions de cerca avançada

Aquesta opció ens permet, a diferència de la cerca simple, cercar a tots els fòrums del curs.

3.5.- Participar en un fòrum

Per a participar en un fòrum ho podem fer de dues maneres: contestant a un missatge o afegint un nou tema de debat.


Contestar un missatge

Figura 11. Formulari d'escriptura d'un missatge

Per contestar un missatge del fòrum hem de seguir els passos que veureu descrits al vídeo de la dreta.




Quan responem un missatge del fòrum hem d'omplir els següents camps:

  • Assumpte: quan és resposta d'un missatge, sempre és Re:[títol del missatge que responem]
  • Cos del missatge: podem escriure el text utilitzant la barra d'edició, que ens permetrà incloure imatges, links, negretes, cursives, etc.
  • Subscripció: des de l'escriptura de missatges també podem subscriure'ns a un fòrum.
  • Fitxer adjunt: tenim la possibilitat d'adjuntar un fitxer amb el missatge. Al costat de la icona d'afegir l'arxiu, ve delimitat el pes que aquest pot tenir.

Afegir un nou tema de debat

Figura 12. Botó "afegir un nou tema de debat"

Alguns tipus de fòrums es poden dividir en diferents temes de debat, agrupant les discussions en diferents fils o temes. En alguns casos, el participant podrà afegir nous temes de debat. Quan sigui així, trobarem el botó "Afegeix un nou tema de debat" a dalt de la pantalla principal del fòrum.

Per crear un tema nou de debat hem de seguir els passos del vídeo de la dreta.

Quan omplim el formulari per crear un tema nou, la principal diferència amb el formulari de respondre un missatge és que haurem d'omplir el camp d'assumpte.

Idea principal

Quan participem en un fòrum hem de tenir en compte les següents indicacions:

  • EVITA L'ÚS DE LES MAJÚSCULES PERQUÈ SEMBLA QUE CRIDIS.
  • Saluda a la gent nova perquè se sentin benvinguts al fòrum.
  • A més del text, en els fòrums es poden incrustar imatges i inserir enllaços. A la barra d'edició del text trobaràs totes les possibilitats que Moodle t'ofereix.
  • L'opció de cerca de fòrums està tant dins dels fòrums com el bloc que trobareu a la pantalla principal del curs.
  • Els missatges en un fòrum s'ordenen en forma de cascada, el missatge més recent se situa a dalt de tot.

Casos en els quals no és possible contestar missatges dels fòrums

Hi haurà alguna situació en la qual no serà possible contestar els missatges dels fòrums.

  • Fòrum de novetats i anuncis generals: quan el professorat utilitza el fòrum com a taulell d'anuncis o notícies generals del curs, aquest pot decidir que els missatges no es puguin contestar.
  • Fòrum bloquejat: el professorat del curs pot decidir el nombre màxim de missatges que els participants poden escriure en un fòrum i bloquejar l'enviament de missatges quan un participant hagi assolit aquest límit. En aquest cas, el participant podrà visualitzar els missatges del fòrum però no en podrà enviar cap. Si el fòrum està bloquejat, el nombre màxim de missatges sempre s'indicarà a la pàgina inicial del fòrum, a sobre de la descripció.
  • Fòrum d'un grup visible: si el fòrum ha estat configurat pel professorat com a grup visible, només podrem escriure missatges al fòrum els membres del grup d'aquest fòrum. Els missatges dels fòrums dels altres grups només els podrem visualitzar. Per a accedir al fòrum del teu grup ho podràs fer mitjançant la llista desplegable que trobaràs a dalt i a la dreta.

3.6.- Treball en xat

Els xats són espais que permeten als participants portar a terme una conversa en temps real (síncrona) a través d'Internet. Els xats estan oberts aquelles hores que el professorat del curs ho determini. Fora d'aquestes hores, no hi podrem accedir.

Tot i no ser molt comú, les converses que es produeixen en el xat poden ser transcrites i el professorat les pot consultar durant un determinat temps o de manera indefinida durant el curs. A vegades també poden ser avaluables, en aquests casos us ho indicarà el docent.

A l'accés del recurs de xat tenim:

  • Els usuaris actuals connectats en aquesta sessió de xat, a la part inferior de la pantalla.
  • Un text de presentació o descripció del xat, a la part central. Aquí hi trobarem la informació referent a aquesta activitat que el professorat hagi volgut facilitar a l'alumnat, com una breu descripció del funcionament del xat o altres característiques.
Figura 13. Xat amb participants
  • L'entrada a les sales de xat. Aquí tenim dos accessos diferents: entrada al xat i la versió sense marcs ni Javascript. En els dos casos anem a parar a les mateixes sales de xats amb els mateixos elements, però la visualització serà diferent. La sala xat és aquell espai a on podem veure tots els missatges que escriuen els usuaris presents en la sessió actual del xat i és a on escriurem els nostres.
Figura 15. Xat sense marcs ni Javascript
Figura 14. Xat normal

3.7.- Participar en un xat

Per participar en un xat hem d'entrar a la seva sala, allà trobarem els següents elements:

  • Participants: els usuaris que es troben presents en la sessió de xat actual. En la versió completa els trobareu a la columna de la dreta i a la versió sense marcs, estaran a la part superior sota el títol de participants.
  • Envia missatge: un camp per escriure el text que volem enviar. En un cas a la part central i en l'altre a la part inferior.
  • Missatges: és la conversa que estem tenint. Si treballem amb la versió sense marcs, els missatges estan a la part inferior de la pantalla i l'últim missatge se'ns col·loca a dalt de tot. En canvi, si treballem amb la versió completa, estan a la part superior i l'últim missatge a baix de tot. En aquesta versió completa, podem fer que la pantalla es vagi movent en funció dels missatges, així, sempre veurem l'últim missatge. Cada missatge va acompanyat de la fotografia i el nom de l'usuari que l'ha enviat.

A la versió completa de sala de xat, tenim una ajuda que ens dóna consells d'escriptura i l'opció d'afegir emoticones.


Per participar en un xat haurem de seguir els passos que veureu al següent vídeo.

Idea principal

Quan participem en un xat hem de tenir en compte les següents indicacions:

  • Quan entrem en un xat, preferiblement hem de seleccionar l'opció d'entrada de xat i no la versió sense marcs ni Javascript, ja que amb la versió completa la conversa s'actualitza constantment i té un aspecte més agradable.
  • Hi ha un conjunt d'elements (emoticones i altres) que podem introduir als nostres missatges del xat per a fer-los més dinàmics i propers a una conversa presencial.
  • No oblidem les normes d'educació en una conversa real i saludem als usuaris del xat abans de fer una primera intervenció.
  • Recorda que, igual que el fòrum, en un xat les majúscules volen dir que estàs cridant.
  • Respecta les converses dels teus companys.