Elaboració d’un guió de videotutorial

Definició i característiques d’un videotutorial

Definició d’un videotutorial

Els tutorials són sistemes instructius d’autoaprenentatge que pretenen simular l’acció del mestre i que mostren a l’usuari el desenvolupament d’algun procediment o els passos per realitzar una determinada activitat.

El contingut d’un tutorial consisteix en una sèrie de passos que van augmentant el nivell de dificultat i, doncs, l’exigència pel que fa a comprensió. Així doncs, perquè l’usuari entengui tots els components d’un tutorial, és millor que el segueixi en la seva seqüència lògica.1

1“Definición de videotutorial - Videotutoriales.” 16 d'abril del 2011, http://videotutorialescr.blogspot.com/2011/04/definicion-de-video-tutorial.html. Consultat el 24 d’abril del 2020.

Característiques d’un videotutorial

Si estem pensant a crear un videotutorial, hem de tenir en compte que:

  • No tenen una durada gaire llarga (es recomana que sintetitzin la informació i que no superin els 5 minuts).
  • Permeten seguir cronològicament, pas a pas, els procediments.
  • A l’inici del vídeo hi ha d’haver una caràtula d’entrada amb el títol i/o el subtítol, que han de definir clarament el contingut del vídeo.
  • Les explicacions mantenen concordança amb els moviments i el ritme del cursor.
  • S’adapten als diferents ritmes d’aprenentatge, ja que l’usuari pot parar el vídeo, repetir una explicació o avançar-la.
  • La veu i el so es complementen. La locució ha de ser comprensible i l’entonació i la velocitat, adequades.
  • El contingut del vídeo s’ha d’adaptar al públic al qual va destinat.
  • Per reforçar l’explicació, es poden utilitzar elements textuals i gràfics, que han de mantenir una coherència visual.
  • El format resultant ha de ser compatible amb diferents plataformes i dispositius.

Tipologia i exemples de videotutorials

Gravació d’una demostració pràctica: Descobreix un parell d’exemples de com crear videotutorials de manera fàcil i senzilla utilitzant només el teu dispositiu mòbil i editant posteriorment el contingut.

Exemple dispositiu mòbil

Exemple dispositiu mòbil


Gravació amb Slidepaper: Et presentem una manera original de crear els teus videotutorials. Només necessites una cartolina, rotuladors, alguns elements predissenyats i una molt bona preparació del teu discurs.

Exemple cartolina

Exemple slidepaper


Gravació amb chroma key: Aquesta tècnica ens serveix per integrar una presentació estil Power Point al nostre videotutorial i que aquesta sigui més dinàmica. És una mica més laboriosa que d’altres tipus i requereix un coneixement tècnic una mica més avançat, però el resultat és molt positiu.

Exemple de videotutorial amb chroma key

Exemple de com instal·lar un chroma key a casa


Gravació de pantalla o Screencast: Aquest tipus de videotutorial és dels més utilitzats a la xarxa ja que et permet explicar pas a pas com funciona qualsevol element que es projecti a la pantalla del teu ordinador. Al final del document pots trobar referències a varies eines que ens permeten fer aquest tipus de gravació sense massa dificultat tècnica.

Exemple de screencast


Gravació animada: Aquest tipus de videotutorial funciona molt bé, sobretot a les xarxes socials ja que l’ús de les il•lustracions ajuden a crear una peça dinàmica i desenfadada molt més susceptible a ser compartida que la resta d’exemples que hem vist.

Exemple d'animació

Preproducció del teu guió

Activitat

Preproducció. Abans d’escriure el guió, planteja’t les següents qüestions: plantilla_preproduccio_guio.docx

Pujar