Elaboració d’un guió de videotutorial

El teu guió pas a pas

Guió literari o narratiu

Un guió literari2 és un document que conté una història pensada per ser narrada en imatges i so. És el primer pas per realitzar una pel·lícula o producció audiovisual. En el guió literari es detallen les accions i els diàlegs dels personatges, que s’acompanyen amb descripcions generals dels escenaris i acotacions per a les actrius i els actors.

2“Guion literario: formato y plantilla | Aprendercine.com.” 6 de juny del 2017, https://aprendercine.com/guion-literario-formato-plantilla/. Consultat el 24 d’abril del 2020.

salt de pàgina PDF

La història s'escriu de manera que resulti àgil, intuïtiva i entenedora, però sense donar indicacions tècniques per a la realització de la pel·lícula ni sobre el treball de càmera (aquesta part correspon al guió tècnic). Els guions literaris es divideixen en seqüències o escenes. Tenen un format propi que permet que el director o la directora, l’equip d’actors i actrius i tot l’equip tècnic puguin llegir-lo fàcilment i saber com i on es desenvolupa la història/acció.

Una escena o seqüència és un fragment d’història que té lloc en el mateix espai i/o temps. Això vol dir que, quan canviem d’escenari, o si hi ha una el·lipsi temporal dins d’un mateix escenari, canviarem d’escena.

CURIOSITAT! Els guions literaris s’escriuen sempre amb la font Courier New, mida 12. I això és així perquè, gràcies a aquest estàndard, una pàgina de guió literari correspon, aproximadament, a un minut de pel·lícula a la pantalla.

Elements d’un guió literari3 (que has d’adaptar al teu videotutorial):

  • Capçalera de seqüència: s’escriu en majúscula i descriu si és interior o exterior, el nom del decorat, i si és de nit o de dia. També podria incloure si és capvespre o alba. Per exemple: INT. CUINA - NIT
  • Acció: l’acció descriu breument el decorat i les accions que van tenint lloc. Això sí, sempre en present i en tercera persona.
  • Diàleg: s’escriu en una posició centrada, per diferenciar-lo de l’acció. Primer s’indica el nom del personatge en majúscules i, a sota, a continuació, s’escriu el diàleg.
  • Acotacions: convé no abusar-ne, però, si en necessitem, podem fer ús d’aquestes indicacions en relació amb el diàleg. Es posen a sota del nom del personatge i abans del diàleg, o en una línia entre les línies de diàleg.
  • Transicions: se situen a la dreta, al final de l’escena o, si cal, a la meitat. Indiquen quan hi ha un tall o un fos encadenat, per exemple.

3“Guion literario: formato y plantilla | Aprendercine.com.” 6 de juny del 2017, https://aprendercine.com/guion-literario-formato-plantilla/. Consultat el 24 d’abril del 2020.

Característiques del nostre guió literari

  • Recull, amb tota mena de detalls, com s’expressarà el missatge dins del vídeo (tutorial).
  • Es tracta d’un text que inclou la història o el procés que vols explicar.
  • Especifica el discurs es transmetrà (de manera oral, textual o fent ús dels dos canals).
  • En el teu cas, com que la producció és un vídeo tutorial, el text tindrà caràcter formatiu o informatiu (no ficció).
  • Normalment, en els casos anteriors, es fa ús de la veu en off.

Guió tècnic

Un guió tècnic audiovisual és una llista dels plànols que es volen rodar per explicar una història en imatges4

Per a què serveix?

Permet saber quins plànols s’han de rodar i com.

Qui el fa?

Normalment, el realitza el director o la directora.

Què inclou?

La llista dels plànols amb més o menys especificacions: descripció, durada, l’angle dels plans, l’òptica, quina part de l’escena rodarem, etc.

Aquí pots veure un exemple de guió tècnic:

SEQÜÈNCIA PLA DESCRIPCIÓ ANGLE ÒPTICA SO DURADA DEL PLA DURADA TOTAL
1 1 Pla general de l’habitació. El Carles s’aixeca del llit i s’acosta a la finestra. Obre les cortines i la llum inunda l’habitació. Contrapicat 18 mm Música i so directe 8 s 8 s
1 2 Primer pla del Carles amb cara d’adormit, encara somnolent. Mira al seu voltant i surt de pla per l’esquerra. Normal 50 mm Música i so directe 4 s 12 s

Característiques del nostre guió tècnic:

  • Permet donar forma al guió narratiu o literari.
  • Inclou imatges i àudios combinats amb el text/discurs. És a dir, definirà què es veurà i què se sentirà al vídeo tutorial.
  • Hi apareixen indicacions tècniques i creatives (exemples: subratllat verd, requadre vermell, fletxa amb indicació, etc.).
  • Té cura dels recursos que es faran servir tant en el moment de la gravació com en els de l’edició i la postproducció del vídeo.
  • És una eina que ofereix tots els elements que permetran dur a terme el videotutorial.

4“Guion técnico: plantilla y ejemplos | Aprendercine.com.” 9 de juny del 2017, https://aprendercine.com/guion-tecnico-audiovisual-plantilla/. Consultat el 24 d’abril del 2020.

Guió gràfic o storyboard

Què és un guió gràfic o storyboard?5

  • És la representació gràfica d'un vídeo abans de gravar-lo.
  • Es tracta d’una guia visual per entendre la història/missatge que es vol transmetre.
  • Mostra seqüencialment, fent ús d’imatges, les diferents escenes per les quals passarà el vídeo.
  • Aporta detalls al vídeo (transicions, àudios que s’hi integraran, captures de pantalla que s’hi han d’inserir, durada de cada escena, etc.).

salt de pàgina PDF

Un guió il·lustrat1 o escenari/guió gràfic (en anglès, storyboard, o simplificat story) és la representació il·lustrada d’una pel·lícula abans de la seva realització. És un document tècnic format d’un conjunt de vinyetes o d’il·lustracions mostrades en seqüència amb l’objectiu de servir de guia per entendre una història, previsualitzar una animació o seguir l’estructura d’una pel·lícula en la reproducció, acompanyades generalment del text dels diàlegs o de la veu en off i d’altres anotacions tècniques relatives als efectes sonors o visuals. (Viquipèdia, 2019)

5“Storyboard: plantilla para descargar y ejemplos - Aprender cine.” https://aprendercine.com/storyboard-plantilla-descargar-ejemplos/. Consultat el 24 d’abril del 2020.

Alguns consells per escriure el teu guió gràfic o storyboard:

La millor manera d’organitzar la teva història i començar a donar-li vida és establir els paràmetres de quan i on se situa i decidir l’ordre cronològic de la seqüència d’accions.

Un guió gràfic serveix per donar a la persona espectadora l’essència de com la història es convertirà en pel•lícula. No es tracta de recrear-ho tot en un llibre animat, sinó de posar en relleu les parts clau que captaran l’atenció de l’espectador.

Ara que saps quines escenes principals mostraràs, pensa com representaràs l’acció en cada il·lustració. Escriu una descripció dels elements més importants de cadascuna: això t’ajudarà a determinar exactament què has de dibuixar.

Pots dibuixar la plantilla d’un guió gràfic bàsic a mà, dividint una cartolina en requadres buits de la mateixa mida amb llapis i regle. L’organització s’ha d’assemblar a la d’un còmic, amb files de vinyetes quadrades que mostrin com es veuran les escenes en pantalla.

Al costat o a sota de cada requadre, descriu què està passant en cada escena. Afegeix-hi informació sobre el temps que durarà la presa. Finalment, numera els requadres perquè sigui fàcil ubicar qualsevol aspecte de la història quan parlis sobre el teu guió gràfic amb altres.

Quan editis el guió gràfic, pensa en les raons per realitzar cada tall cap a una nova escena. Avançar en la història és molt més que fer salts cap al següent punt de la trama.

En aquesta imatge pots veure un exemple de guió tècnic i guió gràfic o storyboard per inspirar-te:

El nostre guió 3 en 1

Activitat

Crea el teu guió 3 en 1. Per començar a treballar en el teu guió, et proposem aquesta plantilla, que combina els tres tipus de guions que hem vist en un de sol. plantilla_guio_3en1.docx

Pujar