Modalitats de formació i estratègies d’aprenentatge

4. Canals de formació

L’heterogeneïtat dels col·lectius destinataris de la formació que s’impulsa des de la corporació i les singularitats organitzatives de cada entitat local recomanen estratègies formatives (formació planificada, a mida…), canals (formació presencial, en línia, semipresencial…) o modalitats formatives (cursos, tallers, jornades…) adaptades a l’entorn.

En aquest apartat, ens hi centrem en els quatre canals de formació que projecta la corporació al món local:

4.1. Formació presencial

És el canal o la fórmula més habitual de formació, on alumnat i professorat s’interrelacionen en la mateixa dimensió espai-temporal.

La realització d'accions formatives presencials implica, entre d’altres, la planificació de l'acció formativa mitjançant sessions, una temporització rígida de les sessions en funció d'hores per nombre de sessions, un únic ritme d'aprenentatge per a tots els participants, un nombre reduït de participants per sessió, la utilització de recursos propis de la formació presencial (la pissarra, el projector, etc.) o la dependència d'un espai físic dotat de característiques i recursos que permetin tant la realització de sessions de formació com l'acomodació dels/de les participants.

La formació presencial permet el contacte físic i personal entre els/les participants i el/la formador/a i la realització d'activitats físiques que requereixen l'exercitació pràctica d'habilitats i de destreses.

Cal valorar, però, els costos indirectes de la formació (temps de desplaçaments, no productivitat en horari laboral, etc.) i la importància de la coordinació dels horaris, dels espais, i dels grups.

salt de pàgina PDF

4.2. Formació en línia

És la formació realitzada a través d'Internet i mitjançant un entorn virtual creat amb aquesta finalitat, per exemple mitjançant Moodle (de programari lliure) o Blackboard (de mercat).

La formació en línia implica que el pes de la transmissió de coneixements està en els materials i recursos disposats en l’entorn virtual, una planificació de l'acció formativa basada en una guia didàctica i una temporització flexible (no hi ha sessions, les hores són en funció del material i de les activitats).

D’entre els seus avantatges, cal destacar que afavoreix la realització d’accions formatives per a col·lectius dispersos geogràficament, l'ús de materials interactius, l’estructuració hipertextual de la informació i permet la no coincidència en l'espai ni en el temps entre els participants i el formador, un ritme d'aprenentatge flexible i adaptat a la disponibilitat personal de cada participant, la reedició i actualització a baix cost (car, la metodologia i els continguts es troben majoritàriament en els materials, i aquests són en format electrònic), l’amortització de costos per a les noves convocatòries, l'adaptació temporal als horaris i torns de treball i formar un nombre elevat de participants en cada convocatòria de l'acció formativa.

La formació en línia pot estructurar-se de diferents maneres: e-learning (cent per cent en línia), b-learning i m-learning:

  • L'e-learning utilitza diferents plataformes i suports pels quals el participant pot realitzar un curs des de qualsevol lloc; l'únic element necessari és un dispositiu amb connexió a Internet.
  • El b-learning o blended learning combina el canal e-learning amb el presencial, aprofitant els punts forts de cada canal.
  • L’m-learning o mobile learning permet la connexió a diferents plataformes i té l’avantatge de la geolocalització. Els especialistes preveuen que aquest canal tindrà un gran creixement a curt termini.

Des de 2010, la Diputació de Barcelona es va dotar d’una plataforma d’aprenentatge, Formadiba, basada en Moodle, per incorporar accions formatives en línia o semipresencials. Amb aquest canal podem arribar a persones amb horaris especials, o amb càrregues familiars, o que tenen dificultats de mobilitat.

salt de pàgina PDF

Associades a aquesta plataforma han sorgit altres eines:

  • El centre de recursos incorpora instruments formatius de les diferents accions formatives que projecta la corporació en diferents formats (interactius, materials en HTML, PDF, vídeos, àudios i diversos formats d'arxius).
  • Formawiki és una eina col·laboradora d’edició i de publicació de continguts basada en Dokuwiki, amb la finalitat de desenvolupar materials formatius i de divulgació.

4.3. Formació semipresencial

És la combinació de diferents canals de formació per donar una resposta idònia a les necessitats formatives dels empleats, o de les organitzacions, que té en compte també la naturalesa dels continguts, el temps disponible, els recursos al seu abast, etc. Així doncs, cada canal (presencial, no presencial…) aporta al programa formatiu allò que el fa més rellevant o més eficient.

És un canal que, des de la perspectiva virtual, facilita l’autonomia del/de la participant, que ha de regular el seu temps i el seu esforç, permet seguir el propi ritme d’estudi, facilita la comunicació síncrona i asíncrona amb companys i formadors i aconsegueix aprofundir en les habilitats d’ús de les TIC inherents al canal.

Des de la perspectiva presencial, les sessions són de gran utilitat per afavorir la cohesió dels equips, per al treball de les actituds, per debatre i contrastar idees amb els companys i els docents, poder fer exercicis pràctics (jocs de rol, dramatitzacions…), presentar i debatre casos, etc.

4.4. Autoformació

L’autoformació és una de les modalitats formatives més importants en la formació continua, ja que la professionalitat, no pot estar limitada a la participació en una determinada acció formativa. Aquesta és una modalitat que transfereix a la persona la responsabilitat del seu aprenentatge, ja que és ella qui detecta i valora sobre què ha de formar-se i què té a la seva disposició per fer-ho, sempre d’acord amb els seus ritmes personals. La motivació de la persona és fonamental pel seu desplegament.

L’autoformació guarda, amb major o menor pes, gran relació amb les anteriors modalitats formatives, especialment amb les modalitats de formació a distància.

L’elaboració de materials didàctics pedagògicament dissenyats es manifesta clau en aquesta opció de formació.

Conscients de la seva importància la Diputació de Barcelona i amb la voluntat d’oferir uns suports formatius de qualitat, ha configurat un centre de recursos on es poden trobar una gran varietat dels mateixos i en diferents formats (interactius, materials en HTML, PDF, vídeos, àudios i diversos formats d'arxius). La política de responsabilitat corporativa assumida per la Diputació ha estat bàsica en la configuració d’aquest espai obert a tota la ciutadania.

Pujar