En sentit ampli, descriurem les modalitats formatives i les estratègies d’aprenentatge com aquells mètodes didàctics i d’adquisició i de desenvolupament de competències, que prenen en consideració aspectes estratègics, organitzatius i logístics i que es duen a terme per aconseguir objectius prefixats.
Els factors que les descriuen són els següents:
Amb l’objectiu de sistematitzar la informació que conté cada modalitat formativa o estratègia d’aprenentatge, la informació de cadascuna d’elles es presenta en una fitxa tipus que conté els mateixos camps descriptius.
La fitxa tipus és la següent:
Vèiem i descrivíem en l’apartat introductori els diferents usos i les utilitats que té aquest recurs. Val a dir que totes i cadascuna de les modalitats formatives i les estratègies d’aprenentatge que es descriuen poden partir una estandardització general en la seva aplicació pràctica o, d’altra manera, dissenyar-se de manera específica per atendre casuístiques diferents.
En tot cas, tot i que fem referència indistinta a les modalitats formatives i a les estratègies d’aprenentatge, les tretze fitxes que es presenten tenen connotacions que, en funció de cada organització, poden entendre’s en un sentit (només com a modalitat), en altre (només com a estratègia) o conjunt. Val a dir que la seva elecció té diferents elements, estratègics organitzatius i conceptuals, que cada organització ha d’adaptar en funció de les seves necessitats.
També cal considerar el pòsit corporatiu, de la Diputació de Barcelona, a l’hora de descriure cadascuna de les modalitats i estratègies: el model formatiu impacta definitivament en bona part dels apartats de les fitxes descriptives. Un exemple: en fixar el nombre de destinataris/àries d’una determinada modalitat formativa, s’ha fet analitzant les prop de 700 accions formatives que incorpora el BAF. Altre: en descriure una comunitat de pràctica, s’han atès algunes consideracions específiques de les més de 30 existents a la corporació.
En definitiva, el recurs és una referència que, de ben segur, caldrà que cada organització es faci seu.