1.-
Elements clau de la formació on-line
2.-
Disseny de l'acció formativa
3.-
Creació d'una aula
4.-
Les eines de comunicació
5.-
L'espai d'impartició
6.-
Recursos
7.-
Activitats
8.-
Eines d'avaluació i seguiment
El Campus Virtual de Formació de la Diputació de Barcelona està creat amb el software Moodle, una de les plataformes de gestió dels aprenentatges amb més implantació mundial. En aquest curs:
De manera transversal als continguts, anirem introduint conceptes de funcionament del campus, trucs específics pel treball a l'aula i reflexions sobre la metodologia que cal utilitzar.
El contingut d'aquest curs està pensat per treballar les 4 fases de la creació i impartició d'una acció formativa:
Les unitats que treballarem estan englobades dins d'aquestes 4 fases:
FactorSIM (Factory and Solutions in Media)
(2010) Diputació de Barcelona
Abans de començar a dissenyar l'acció formativa cal portar a terme un anàlisi de necessitats sobre el col·lectiu destinatari del curs. El resultat d'aquest anàlisi ens ajudarà a definir:
Així doncs, l'anàlisi de necessitats és el punt de partida per poder estructurar correctament l'acció formativa.
Com ja hem vist, l'anàlisi de necessitats es pot realitzar en el moment d'idear l'acció formativa, és aleshores quan es podran conèixer noves demandes de formació. D'altra banda, també es poden detectar les necessitats del grup a l'inici de la impartició d'un curs ja existent.
Conèixer les necessitats de formació dels participants d'un curs ens ajudarà a dissenyar-lo i adaptar-lo millor. Per tant, podrem ajustar de manera més específica les activitats a proposar si coneixem la formació prèvia del participant i treballar situacions reals que li interessin si coneixem el seu desenvolupament professional, així com el seu grau d'experiència en el camp laboral. També podrem reajustar els continguts i aportar material i recursos més adequats si sabem quin és el nivell de coneixement del participant sobre la temàtica i les seves expectatives sobre el curs.
Quan definim el conjunt d'objectius estem donant resposta a la pregunta per què es realitza l'acció formativa. Els objectius són com pautes d'actuació en el procés d'ensenyament aprenentatge, ja que ens marquen el tipus i el grau de consecució d'aquest procés.
És important destacar que els objectius han de ser:
Es poden distingir dos tipologies bàsiques d'objectius:
És important que en el pla docent apareguin també les competències.
Les competències són el conjunt d'habilitats i coneixements que es desenvoluparan al llarg del curs i que permetran adquirir als participants el grau d'aprenentatge necessari sobre la temàtica.
És per això, que per descriure les competències s'ha de tenir clar quins són els coneixements que el participant haurà d'aplicar un cop finalitzada l'acció formativa.
Es poden distingir dos tipologies bàsiques de competències:
Les competències tenen un caràcter teoricopràctic que permeten posar en pràctica els coneixements adquirits, així doncs, han de fer possible la transferència dels aprenentatges a la realitat segons les seves necessitats.
Un cop acotats els objectius i les competències de l'acció formativa, serà més factible determinar els continguts que es desenvoluparan al llarg del curs.
Els continguts són aquells conceptes, procediments i valors que els participants adquiriran i treballaran en el procés d'ensenyament-aprenentatge.
A l'hora de seleccionar els continguts és important pensar en la seqüència en que es plantejaran, ja que aquesta ha de ser coherent amb els objectius i les competències prèviament descrites.
Tan si creem nosaltres els continguts com si ens venen donats, cal que els concretem i pensem en aquell conjunt d'estratègies que faran possible que els participants del curs extreguin el màxim rendiment possible d'aquests.
Com en el cas dels objectius, els continguts poden ser classificats en:
La metodologia de l'acció formativa es determinarà en funció d'aquells processos que es vulguin potenciar i de la implicació que es vulgui fomentar en els participants. La metodologia també guiarà la manera de treballar amb els continguts i determinarà la tipologia de les activitats plantejades.
Depenent de la metodologia emprada, l'enfocament de l'acció formativa pot ser:
Les activitats que es proposin en el pla docent del curs són aquelles que permeten l'adquisició i l'aplicació dels coneixements, processos i actituds. És per això que les activitats han d'estar en concordança amb el tipus de destinataris al qual es dirigeix l'acció formativa, els continguts escollits anteriorment i els objectius i les competències marcades inicialment.
Les activitats han de ser l'eix vertebrador que permeti, al participant, aprendre i reforçar els coneixements de manera progressiva. Per aquesta raó la planificació de les activitats és una tasca clau en la funció tutorial i que quedarà reflectida en el pla docent.
La planificació de les activitats ens ajudarà a:
Més endavant veurem detingudament exemples de tipologies d'activitats que es poden treballar amb Moodle.
Pel què fa a la seqüenciació o temporització del procés d'ensenyament-aprenentatge, cal tenir present les característiques del públic adult al qui ens dirigim i les possibilitats que ens ofereix la formació on-line, per tal que el participant pugui distribuir el temps d'aprenentatge en funció dels seus interessos i necessitats, ja que el procés d'aprenentatge dels adults sol ser autònom.
En el moment de planificar els temps del curs, caldrà tenir molt present:
El plantejament i criteris d'avaluació han d'estar d'acord amb els objectius i la metodologia marcada al llarg del curs. El pla docent és el recurs on es farà explícit el sistema d'avaluació, és a dir, què és el que es valorarà, a través de quines activitats i amb quines eines.
Hem de tenir en compte que, a més a més d'avaluar els coneixements adquirits per l'alumnat, també hem de valorar el funcionament i la dinàmica del curs, per tal d'adaptar el procés a les necessitats que vagin sorgint dels participants i de la pròpia impartició.
Al llarg d'aquest curs veurem els diferents tipus d'avaluació i algunes estratègies a seguir.
Quan més precisos siguem a l'hora d'establir els criteris d'avaluació, el participant tindrà més clar què s'espera d'ell al llarg de l'acció formativa.
A la pantalla de configuració d'un curs podem modificar:
Format del curs. Moodle permet configurar diversos tipus o formats de curs. Com hem vist a una unitat anterior, els més habituals són:
Encara que aquesta funcionalitat no és pròpia del rol de professor, és convenient entendre com funciona la plataforma en aquest sentit de la gestió d'usuaris.
Per poder accedir a Moodle i tenir accés als cursos de la plataforma, primer de tot hem de registrar-nos. Cada persona té un únic accés per a tota la plataforma, independentment de la quantitat de cursos en els que participi i del rol que tingui assignat a cada un d'ells.
Moodle permet diversos mètodes per a donar d'alta als usuaris, entre els quals destacarem:
L'administrador també pot realitzar una alta massiva d'usuaris des d'un arxiu de text que s'hagi creat prèviament, és a dir, una llista.
Com ja hem vist, un participant de Moodle pot tenir diferents rols, segons el curs en el que estigui matriculat.
L'administrador de Moodle és qui assigna els diferents rols d'usuari (administrador, professor, professor no editor i alumne) a cada usuari de la plataforma. L'administrador pot assignar un rol a un usuari que sigui vàlid per a tota la plataforma Moodle o pot assignar els rols d'usuari per a cada curs concret, excepte en el cas del rol administrador, que ho és per a tota la plataforma.
A més a més d'assignar rols d'usuari, l'administrador pot assignar els usuaris als diferents cursos. Tot i que ho pot fer de manera manual, l'administrador també pot habilitar una opció d'inscripció a cada curs, que trobarem als paràmetres de configuració d'un curs i permetrà als usuaris de Moodle inscriure's ells mateixos al curs durant un període determinat de temps, que pot ser també indefinit.
La possibilitat que hi hagi aquestes opcions (autoregistre, inscripció automàtica, invitació, etc.) dependran de la configuració que l'administrador i els seus responsables de formació hagin decidit aplicar en el curs específic.
A dins del bloc d'administració trobem les següents opcions avançades:
Restaura. Ens permet posar un curs amb l'aspecte que tenia a l'inici o com està a la còpia de seguretat. Podem escollir 3 opcions:
Importa. Ens permet copiar les dades d'un curs previ (activitats, recursos o fitxers) al nostre curs actual. Per fer-ho, han de pertànyer a la mateixa categoria o hem de ser també el professor d'aquell curs. Podem triar cada element que volem importat d'un en un.
Hi ha un conjunt de dades que no es poden importar. Aquestes són: els paràmetres de configuració del curs, els noms de les seccions temàtiques o setmanals, els usuaris, els informes d'activitat dels usuaris i les seves qualificacions.
Dins de l'espai d'importar arxius, també tenim una segona opció per carregar els grups dels altres cursos. Però per fer-ho, és necessari exportar un arxiu amb els grups del curs d'origen.
Aquestes opcions, encara que no ho sembli, per a un professor que fa diferents cursos amb Moodle, són una de les eines més utilitzades, atès que et permeten traslladar o copiar tots els continguts, arxius, dades, activitats, enllaços, etc., a una altra aula Moodle quan calgui. Això estalvia molt de temps a un professor que, per exemple, fa la mateixa assignatura cada semestre amb diferents alumnes.
Els blocs de les columnes laterals que trobem a la nostra aula vénen definits per l'administrador o el dissenyador dels cursos. Per afegir-ne de nous, a la part inferior de les columnes dels blocs laterals, hi ha uns desplegables que ens permeten afegir-ne de nous.
Icona |
Significat |
![]() ![]() |
Ocultar o mostrar l'element. |
![]() |
Moure l'element a un altre tema o dins del mateix tema. |
![]() |
Sagnar l'enllaç de l'element cap a la dreta. Es pot entrar tant com es vulgui seleccionant-lo diverses vegades. |
![]() |
Elimina el sagnat i fa que els enllaços als elements avancin cap a l'esquerra. |
![]() |
Per eliminar elements ja creats. |
![]() |
Per editar els paràmetres dels elements. Tornem a la mateixa pantalla que hem vist quan hem creat els elements. |
![]() ![]() ![]() |
No grups, grups visibles i grups separats. |
![]() |
Per marcar el tema com a tema actual. |
![]() |
Mostrar als alumnes només el tema que estem marcant. |
![]() |
És una breu descripció de l'element o opció que té al costat. |
Dins d'els tipus de fòrums que hi ha a Moodle, en pot haver alguns que els participants no puguin contestar. Això passa amb:
Imposició de subscripció: tenen 4 opcions:
Qualificacions:
Bloqueig de missatges:
El calendari personal que vosaltres teniu a l'Outlook de casa o de la feina pot incloure esdeveniments del teu calendari de Moodle. Els passos a seguir són:
D'aquesta manera podràs veure si la impartició del curs pot afectar el teu calendari personal o laboral.
Cerca simple: ens permet buscar una paraula o paraules en una base de dades. Aquestes paraules es poden trobar en qualsevol dels camps que contenen les entrades de la base de dades.
Cerca avançada: podem accedir a les opcions de cerca avançada marcant la casella amb aquest nom. A continuació ens apareixeran els nous camps que podem omplir. Aquesta opció ens permetrà fer cerques combinant els diferents camps de les entrades:
La fitxa de creació de glossari té:
Format de visualització:
La fitxa de creació del qüestionari és de les més àmplies de totes les creacions d'activitats. Com la resta d'activitats, consta de títol, introducció, grups, ID i visibilitat. I a més a més, hi podem trobar:
Cronometratge.
Com es mostra el qüestionari a l'alumnat.
Intents permesos per a què els alumnes realitzin el qüestionari:
Qualificacions:
L'apartat de contingut fa referència a l'estructura en la que es pot dividir i organitzar un curs. Aquesta divisió pot ser a través de temes, seccions, unitats, píndoles, mòduls, capítols, apartats, etc.
El més comú a l'hora d'estructurar els materials són les següents seqüències:
I en ambdós casos a més:
El material didàctic complementari ens permetrà ampliar i profunditzar en el coneixement adquirit per l'alumnat i és en aquest context on podem indicar la bibliografia, webs d'interès i recursos d'ampliació.
Si cal o es considera rellevant, es pot posar un glossari de termes, que ens facilita crear un diccionari de coneixements transversal que ens ajuda a consolidar els conceptes fonamentals.