Gestió de projectes
1.- Mòdul 3. Planificar el projecte
1.3.- 2. El pla del projecte (resum)
3 de 4
Índex
Mapa conceptual
Presentació mòdul
Bibliografia
Glossari
Mapa conceptual
Presentació mòdul

Objectius

1. Comprendre la necessitat i la importància de planificar correctament els projectes, orientant-se al client i als resultats.

2. Conèixer quines són les diferents fases de la planificació.

3. Aprendre a elaborar el pla general del projecte.

4. Adquirir les nocions necessàries per executar el pla general del projecte.

5. Saber elaborar l'estructura de descomposició del treball d'un projecte.

Introducció

L'objectiu de la unitat 1 és donar-vos els elements bàsics per planificar correctament els projectes que hàgiu de gestionar.

En aquesta primera unitat, estudiareu la necessitat de planificar el projecte, i veureu quines són les principals fases en què s'ha de desenvolupar la planificació.

La unitat 2 explica en què consisteix i com s'elabora el pla general del projecte, que ens servirà de guió general durant tota l'execució d'aquest projecte, i com a referència per a l'avaluació final.

La unitat 3, finalment, es concentra en la tècnica de l'estructura de descomposició del treball (EDT), que és una de les activitats fonamentals que cal realitzar en la fase de planificació, necessària per fer després una programació correcta del treball, d'acord amb els objectius i les especificacions que s'han determinat per al projecte.

Bibliografia
  • Bautista Valhondo, Joaquim i altres (1998). Gestió de projectes. Barcelona: Universitat Oberta de Catalunya.
  • Davidson Frame, J. (1999). La dirección de proyectos en las organizaciones. Cómo utilizar bien el tiempo, las técnicas y la gente. Barcelona: Granica.
  • Davidson Frame, J. (2001). La nueva dirección de proyecto. Barcelona: Granica.
  • Diversos autors (1996). Project Management Manual. Cambridge: Harvard Business School.
  • Diversos autors (2000). Dirección, gestión y organización de proyectos. València: Universitat Politècnica de València ("Cuadernos de ingeniería de proyectos", III).
  • Diversos autors (2003). UNE 66916:2003 Sistemas de gestión de la calidad. Directrices para la gestión de la calidad en los proyectos. Madrid: AENOR.
  • Diversos autors (2004). Guía de los fundamentos de la Dirección de Proyectos (Guía del PMBOK®) (3a. edició). Newton Square: Project Management Institute (PMI).
  • Drudis, Antonio (1999). Gestión de proyectos. Cómo organizarlos, planificarlos y dirigirlos. Barcelona: Gestión 2000.
  • Heerkens, Gary R. (2002). Gestión de proyectos. Defina un proyecto, seleccione un equipo, mantenga el control. Madrid: McGraw-Hill.
  • Lewis, James P. (2000). The Project Manager's Desk Reference (2a. edició). Boston: McGraw-Hill.
  • Lewis, James P. (2007). Fundamentals of Project Management (3a. edició). Nova York: Amacom.
  • Nokes, Sebastian (2006). La guía definitiva de la gestión de proyectos. Madrid: Prentice Hall.
  • Peñara Brand, Jaime (1991). Dirección y gestión de proyectos. Madrid: Ediciones Díaz de Santos.
  • Serer Figueroa, Marcos (2001). Gestión integrada de proyectos. Barcelona: Universitat Politècnica de Catalunya.
Glossari
  • estructura de descomposició del treball: Tècnica de descomposició funcional de les activitats i tasques que formen part d'un projecte i que es plasma en una relació de les tasques que cal dur a terme, ordenades jeràrquicament i que es poden representar mitjançant un diagrama d'arbre.
    sigla EDT
  • pla general: Document que recull les dades bàsiques de la planificació del projecte, i que serveix de base per contrastar més endavant els resultats amb les previsions inicials i per estudiar les solucions adoptades en ocasions anteriors quan s'hagin de dur a terme nous projectes.
  • programa d'actuació: Conjunt de processos operatius i de projectes que, coordinadament, pretenen l'assoliment d'uns objectius i la consecució d'un impacte que no serien factibles mitjançant l'execució d'actuacions aïllades.

2. El pla del projecte (resum)

El pla de treball s'ha de formalitzar en un document que serà una de les guies de treball del responsable del projecte i del seu equip. També serà una referència per a altres parts interessades (entre elles, qui formula l'encàrrec).

Els continguts mínims d'un pla de projecte han de ser els següents:

  1. Dades d'identificació del projecte.

  2. Declaració del problema o oportunitat identificats.

  3. Declaració de la missió.

  4. Detall dels objectius (recordeu allò que hem esmentat al mòdul 2, unitat 1).

  5. Detall dels resultats intermedis o "productes lliurables" que cal assolir: informes, documents, productes materials, etc. És recomanable identificar els "productes lliurables" al final de cada fase o activitat, per facilitar el seguiment dels projectes.

  6. Explicació de les especificacions que han de complir els resultats esperats (per exemple, regulacions o normatives que s'han de seguir, codis sectorials o normes de qualitat).

  7. Estructura de descomposició del treball (vegeu la unitat 3 en aquest mòdul), amb la identificació de totes les tasques que cal realitzar per assolir els objectius del projecte. L'estructura de descomposició del treball o EDT serveix també per dibuixar l'abast del projecte.

  8. Equip del projecte.

  9. Recursos necessaris: econòmics, materials, etc.

  10. Amenaces i riscos detectats, amb indicació, quan sigui possible, dels plans de contingència.

  11. Sistema previst per al control del projecte.

  12. Sistema de comunicació interna i externa que emprarà l'equip de treball.

  13. Observacions finals.

Autor:


Alexandre Álvarez Mena

Llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona i diplomat en Ciències Empresarials per la Universitat Oberta de Catalunya. Mestratge en gestió pública a ESADE.

Ha ocupat diversos llocs directius a diferents administracions locals.

estructura de descomposició del treball

Tècnica de descomposició funcional de les activitats i tasques que formen part d'un projecte i que es plasma en una relació de les tasques que cal dur a terme, ordenades jeràrquicament i que es poden representar mitjançant un diagrama d'arbre.
sigla EDT

pla general

Document que recull les dades bàsiques de la planificació del projecte, i que serveix de base per contrastar més endavant els resultats amb les previsions inicials i per estudiar les solucions adoptades en ocasions anteriors quan s'hagin de dur a terme nous projectes.

programa d'actuació

Conjunt de processos operatius i de projectes que, coordinadament, pretenen l'assoliment d'uns objectius i la consecució d'un impacte que no serien factibles mitjançant l'execució d'actuacions aïllades.

Mapa conceptual mòdul 3

Inici
Disminuir mida de lletra
Augmentar mida de lletra
Ajuda
Anterior
Següent
Índex Apartats
Has de visitar els apartats anteriors abans de visitar aquest