Anàlisi estratègica per a directius/ives públics i públiques
1.- Cas 2. Diagnosi estratègica de la província de Barcelona

1.1.- Introducció: inici de les sessions de treball

Et trobes a la primera sessió de treball entre directius/ives públics i públiques de la província de Barcelona com a representant del teu municipi. L’Equip de Govern, confiant en les teves capacitats i l’experiència acumulada com a responsable del desenvolupament econòmic, ha delegat en tu la participació efectiva en tot el procés.

Prèviament has aportat les dades estadístiques i qualitatives que se’t sol·licitaven per elaborar l’anàlisi.

Tu esperes extreure’n aprenentatges molt valuosos, igual d’importants que els que has assolit durant la prognosi en el teu territori.

 

S’ha previst quatre sessions de taller per assolir l’anàlisi estratègica de la província. Els objectius de les sessions són:

  • Realitzar una anàlisi global de la província per obtenir elements de reflexió comuns.

  • Identificar els reptes als quals s’ha d’enfrontar la Diputació de Barcelona.

  • Reconèixer els reptes a què han de fer front els municipis de la província.

La implicació i el recolzament de l’equip polític

Per poder portar endavant una anàlisi estratègica efectiva, cal disposar del recolzament de l’equip polític. Convé que aquest assumeixi l’impuls i la comunicació del procés per dotar-lo de legitimitat i aconseguir així la participació efectiva de la resta de directius/ives públics i públiques i de tots els llocs adscrits a l’estructura de l’organització.

1.2.- Punt de partida: objectius, missió, visió i línies estratègiques

La Diputació de Barcelona treballa conjuntament amb els municipis de la província per promoure:

  1. El desenvolupament econòmic.

  2. La gestió territorial sostenible.

Té una visió integral de les polítiques de desenvolupament econòmic, considerant la província com un sistema que s’interrelaciona i es retroalimenta.

La Diputació ha treballat en la definició de models territorials i ha promogut la creació d’una organització pròpia a cada territori que permeti assolir els models predefinits.

 

El primer objectiu encara no s’ha assolit, tot i que s’està treballant intensament; és un fi que depèn molt de les voluntats de cadascun dels municipis que composen la província i de la seva capacitat per planificar estratègicament el seu territori. El segon objectiu depèn del primer, però la Diputació n’ha trobat un intermedi: els Pactes Territorials. Des de l’any 2000, la Diputació ha fomentat la planificació i la concertació de les polítiques de promoció econòmica i d’ocupació per tal de racionalitzar l’aplicació territorial dels recursos dedicats a aquestes polítiques.

 

Ara, la Diputació vol redefinir el seu paper amb vista a acompanyar el territori de la província en un salt cap endavant. La missió i la visió que s’ha formulat han estat:

“Contribuir al desenvolupament econòmic local, tot donant suport als equips de govern local en el disseny, la implementació i el desplegament de models territorials sostenibles i competitius, que generin riquesa, fomentin l’ocupació, millorin la qualitat de vida dels ciutadans i de les ciutadanes i vetllin per la cohesió social.

Per assolir-ho, es treballarà amb valors i criteris basats en la planificació estratègica, la concertació, el treball en xarxa, la qualitat dels serveis, l’avaluació de resultats i la innovació”.

Les línies estratègiques han estat les següents:

Revisa el material conceptual que s'indica. T'ajudarà a comprendre aquesta part del cas.

  1. Impulsar la visió estratègica com a eina per promoure models territorials sostenibles i competitius.

  2. Fomentar la dinamització de l’activitat econòmica local i la qualitat de l’ocupació tot vetllant per la cohesió social.

  3. Consolidar una estructura organitzativa que respongui a la missió i les estratègies anteriors.

En el marc de la línia estratègica 2, has d’ubicar les actuacions relatives a l’anàlisi en què participes.

Per saber-ne més

Trobaràs aquestes idees més desenvolupades en els llibres La quinta disciplina (Senge, 2005) i Planificación estratégica y operativa aplicada a gobiernos locales (Burgwal i Cuéllar, 1999).

Documents

Per recordar l’origen i els fonaments de l’anàlisi estratègica i els aspectes més importants de la visió, la missió i les línies estratègiques, consulta els apartats Conceptualització de la metodologia i El punt de partida: la missió i la visió.

Conceptes clau per iniciar l’anàlisi estratègica

La província es considera com un sistema, en tant que conjunt organitzat d’àmbits i agents interactuants i interdependents, que es relacionen formant un tot unitari i complex per assolir un objectiu general.

Les funcions d’aquest conjunt d’àmbits i agents són:

  • Rebre unes entrades d’informació, de recursos, demandes, etc.

  • Executar processos.

  • Prestar serveis.

  • Impactar sobre l’espai (ciutadania-clientela, proveïdors/ores, etc.) en què es desenvolupen.

Les organitzacions públiques s’han d’entendre com un sistema en tant que relacionen diferents agents de forma coordinada i integrada, els quals disposen d’uns recursos, i executen uns processos, per actuar sobre un territori o àmbit.

La missió i la visió expliciten la finalitat de l’organització i, per tant, quin és l’espai on aquesta vol actuar.

La missió és la finalitat de l’organització pública, el perquè de la seva acció. La visió, la descripció del futur desitjat per l’organització pública, la finalitat de la seva acció.

Les línies estratègiques consisteixen en l’agregació de les estratègies de futur definides per àmbits de treball, productes i col·lectius, entre altres.

1.3.- Ara fes-ho tu: reflexiona sobre la importància de l’anàlisi estratègica

Abans de començar amb les sessions de taller, ara és el moment de reflexionar sobre alguns aspectes clau i bàsics (en algun cas, també previs) de l’anàlisi estratègica. Per fer-ho, usa els interrogants que se’t presenta, fonamentant cadascuna de les teves respostes amb el material conceptual:

  • És necessari disposar de la definició explícita de la missió i de la visió per endegar projectes d’anàlisi estratègica? Per què?

  • Per què servirà l’anàlisi estratègica en què participes?

  • Per quina raó és tan important que participin tots els municipis?

Idea principal

Aquesta activitat és de resolució individual. El/la tutor/a te la sol·licitarà oportunament a la plataforma. Una vegada finalitzada, envia-la-hi per a la seva correcció.

Per saber-ne més

Per respondre als interrogants, pots consultar el document El proceso de elaboración de políticas públicas (Lindblom, 1991).

1.4.- Marc de treball a les sessions presencials

És el primer dia de les sessions presencials. Tot i que has participat en sessions de treball, no saps exactament en què consistiran i com les desenvoluparan els/les tècnics i tècniques de la Diputació.

A la sessió, hi assisteixen també persones externes a la Diputació (personal d’una empresa externa de consultoria) i encara no saps quin paper jugaran.

Maria: —Benvinguts i benvingudes a l’espai de treball per a la diagnosi estratègica de la província. Som l’equip de professionals que us acompanyarà al llarg de totes les sessions. Jo sóc la Maria Casanoves, i aquests són els meus companys de la Diputació: l’Anna Mora i l’Ignasi Berga. Al seu costat s’hi troben els companys de l’empresa consultora que ens acompanyarà durant tot el procés: la Rosa Torres i en Jaume Fargas.

Ignasi: —Cada dia, és a dir, en cada sessió, treballareu amb la Rosa i el Jaume un àmbit d’anàlisi diferent. Analitzareu dades: territorials i d'urbanisme, socials, d'activitat económica i institucionals.

Rosa: —En cadascuna d’aquestes quatre sessions, podreu revisar la documentació treballada per la nostra empresa consultora. D’aquesta manera us serà possible identificar els principals reptes de cada dimensió d’anàlisi externa i, així, aportar alguna estratègia per al futur.

L’eina metodològica que emprarem serà eminentment la matriu DAFO. Arribat el cas, també farem servir els arbres de problemes, per consensuar els principals reptes i les oportunitats que afecten i impulsen la província. Us presentem també els àmbits d’anàlisi conceptual sobre els quals treballarem i que ens guiaran. Cal dir que som conscients que no disposem de dades objectives sobre totes aquestes variables, però això no ens ha de desmotivar per avaluar si hi ha reptes o oportunitats, encara que només partim de les vostres valoracions subjectives enunciades en el marc d’aquestes sessions de treball.

Maria: —Així doncs, només ens resta donar-vos la benvinguda a la Diputació, en la qual esperem que us sentiu com a casa vostra.

La Rosa va mostrar al grup l’esquema que representa les variables d’anàlisi externa; el va deixar a la vista durant tota la reunió i també a les sessions següents, com a recordatori i guia.

Durant la jornada de presentació, en què van participar els teus polítics i va estar presidida per l’honorable President de la Diputació, vas entendre que la metodologia seria diferent, però pot ser interessant la dinàmica que et plantegen.

Consulta el material conceptual que s’indica al marge.

Per saber-ne més

Pots conèixer algunes Eines per a la participació ciutadana establertes per Martí (2006).

Documents

Revisa els apartats L'eina DAFO, Equip tècnic d'anàlisi, Criteris d'anàlisi i de categorització i Mètode d'anàlisi externa: com i qui? Podràs recordar els mètodes més adients per a l'anàlisi interna i externa, així com la selecció dels equips de treball.

Marc de treball: variables, matriu DAFO i arbre de problemes

Els àmbits d’anàlisi conceptual inclouen les principals variables que hauria de revisar l’equip d’anàlisi estratègica, tant de l’organització com de l’entorn en què es mou:

  • Internes: estructura jeràrquica-funcional, processos, recursos humans, materials i econòmics, i resultats assolits.

  • Externes: territori i urbanisme, medi ambient, socials, activitat econòmica i marc institucional.

     

Les eines metodològiques per realitzar l’anàlisi són:

  • La matriu DAFO. És una eina metodològica que ordena i classifica les debilitats o fortaleses internes, i les amenaces o oportunitats externes per a l'organització.

  • L’arbre de problemes. L'arbre de problemes estableix les relacions de causa-efecte entre les debilitats i fortaleses, i entre les amenaces i oportunitats per destriar els seus elements nuclears.

Segons Godet (2000), “Las herramientas que se utilizan en la prospectiva permiten organizar y estructurar de manera transparente y eficaz la reflexión colectiva sobre las apuestas y retos de futuro”.

 

Una empresa consultora és un equip extern de suport per al desenvolupament de l’anàlisi estratègica que no forma part de l’estructura fixa de l’organització. Pot desvincular-se de les pressions dels grups d’interès i valorar competències i aspectes innovadors.

1.5.- Ara fes-ho tu: analitza el marc de treball de les sessions presencials

Després de la sessió de presentació, els teus dubtes inicials sobre el desenvolupament i el marc de treball a les sessions ja han quedat resolts. Analitza críticament el marc de treball proposat:

  • Era necessària una presentació amb els responsables polítics de la Diputació i dels ajuntaments? Per què?

  • Per què creus que la matriu DAFO serà l’eina que utilitzarem prioritàriament en l’anàlisi estratègica? Què ens pot aportar la seva utilització?

  • És necessari cercar informació sobre tots els àmbits d’anàlisi externa que s’ha indicat a la reunió?

  • S’hauria de tenir en compte en aquests moments els àmbits d’anàlisi interna de l’organització? Per què?

Idea principal

En aquesta activitat, t’hi proposem una dinàmica en dos moments. En el primer, resol individualment els interrogants. En el segon, intercanvia les respostes, revisa les d’un/a company/a i dóna-li un feedback referent a això. El/la tutor/a, a la plataforma, t’hi proporcionarà oportunament les indicacions.

Per saber-ne més

Per respondre els interrogants, a més del material teòric, pots consultar els Documents de Prospectiva i Estratègia (2002).

1.6.- Sessió de taller 1: acollida i recordatori de la metodologia

Rosa: —Hola, sóc la Rosa, i seré jo qui us acompanyaré al llarg de totes les sessions; seré la vostra dinamitzadora de grup.

Les sessions, les començarem fent un repàs de les característiques bàsiques del territori de la província per tal d’identificar, posteriorment i de forma grupal, quins són els punts forts i els febles en el marc del desenvolupament local.

Recordeu que l’anàlisi DAFO es representa operativament mitjançant un quadre de doble entrada. Els factors interns fan referència a les debilitats i a les fortaleses de l’organització a l’hora d’enfrontar-se als elements crítics externs. Els factors externs, per la seva banda, tenen relació amb les oportunitats i les amenaces que envolten i afecten l’organització. Quins penseu que poden ser els que fan referència al nostre cas?

Jaume (company de les sessions presencials): —En el nostre cas, podríem tenir en compte les debilitats i fortaleses dels Pactes Territorials i dels municipis que en formen part.

 

La Rosa va mostrar el quadre de doble entrada i et va demanar a tu i a la resta de les persones participants que aportéssiu exemples.

Axí, el Jaume va dir que una feblesa sobre l’entorn territorial seria que és complex i està limitat, i una fortalesa, que es tracta d’un territori molt divers i que inclou molts aspectes atractius (diferents tipus de ciutats, espais industrials, espais comercials importants, etc.).

La Judith, una altra companya de les sessions, va aportar els exemples d’amenaces, que anirien relacionades amb les combinacions de la resta d’agents implicats en l’impuls, la definició i la gestió de polítiques de desenvolupament local, en les accions de suport a les mateixes, i els interessats del treball realitzat en el marc dels Pactes Territorials.

El Jordi, per altra banda, va plantejar que les oportunitats són avinenteses que ofereix l’entorn i que els pactes poden aprofitar per impulsar el desenvolupament local.

Per exemple, les dificultats en matèria de comunicacions, que s’escapen de les competències en desenvolupament local, són una amenaça.

Per exemple, els projectes de desenvolupament de noves tecnologies en el territori han de ser considerats una oportunitat pels Pactes Territorials per ampliar la seva capacitat d’acció.

Per comprendre aquesta part del cas, consulta el material conceptual que s’indica al marge.

 

 

Així doncs, en un primer moment d’aquesta sessió, s’ha revisat la metodologia i l’eina que s’utilitzarà. En un segon moment, es treballa ja la primera variable: el territori i l’urbanisme.

Documents

Per recordar la importància de la metodologia pròpia de l’anàlisi estratègica i les característiques de la matriu DAFO, consulta els apartats Conceptualització de la metodologia i L'eina DAFO.

1.7.- Sessió de taller 1: territori, urbanisme i medi ambient

Rosa: —La primera variable que treballarem i a la qual dedicarem la sessió d’avui és el territori i l’urbanisme. Ens ha d’aportar informació sobre quines són les potencialitats derivades de:

  • L’àmbit geogràfic i poblacional.

  • L’accessibilitat i la connectivitat.

  • La mobilitat.

  • La vertebració urbana.

  • Les infraestructures tecnològiques.

  • El grau de penetració de les TIC.

Jaume: —Comptem amb dades actualitzades sobre aquests aspectes a la província de Barcelona?

Per analitzar la variable territori i urbanisme, revisa el material conceptual.

 

 

La Rosa lliura al grup el document "Dades del territori i urbanisme" que recull la informació bàsica perquè el llegeixi i així poder treballar amb les matrius DAFO.

Documents

Per aprofundir en aquesta variable, consulta l’apartat Variables d'anàlisi externa. Territori i urbanisme.

La variable territori i urbanisme

Les dades relatives al territori i a l’urbanisme fan referència als elements sobre els quals treballa l’ajuntament o que impacten sobre ell. Es relacionen amb:

  • L’orografia del territori.

  • L’organització del territori a partir dels plans generals urbanístics i plans d’usos.

  • L’accessibilitat i la connectivitat.

  • Les infraestructures disponibles.

  • El nivell de fractura digital.

1.8.- Ara feu-ho vosaltres: reviseu la matriu DAFO (territori i urbanisme)

Tal com la Rosa havia anticipat, per a aquesta variable lliura una primera aproximació de matriu DAFO, a fi de revisar-la, corregir-la, millorar-la i completar-la.

Us proposem que la reviseu per tal de:

  • Detectar-hi errors i ubicar-hi correctament alguns aspectes que no estan situats en el seu lloc.

  • Completar-ne alguns aspectes que no s’ha tingut en compte i que considereu importants i destacables per poder desenvolupar estratègies de desenvolupament econòmic.

Idea principal

Podeu realitzar l’anàlisi crítica i completar la matriu DAFO en grups de dos/dues o tres participants, i després fer una posada en comú dels resultats, seguint les indicacions del/de la tutor/a a la plataforma.

Documents

Repassa aquesta variable a l’apartat Variables d'anàlisi externa. Territori i urbanisme i revisa L'eina DAFO. A més, pots tornar a consultar Dades del territori i urbanisme.

Variable territori i urbanisme: fonts d’informació

Referides a la variable territori i urbanisme, les fonts d’informació més importants al teu abast són:

  • Cartografia municipal.

  • Observatoris socioeconòmics municipals.

  • Instituts estadístics autonòmics i estatals.

  • Enquestes ciutadanes.

  • Grups de treball amb ciutadania-clientela, proveïdors/ores i associacions.

1.9.- Sessió de taller 2: variable social

Rosa: —És la segona sessió de tallers. M’agradaria començar coneixent la vostra opinió sobre la importància d’analitzar la nostra realitat prèviament a la realització de qualsevol projecte.

Jaume (company de les sessions presencials): —Personalment, m’alegro d’haver assistit i poder compartir aquests moments amb els meus companys i les meves companyes. M’adono que això d’analitzar la realitat que ens envolta ens permet captar els possibles canvis en les possibilitats de la província –dels seus ajuntaments–, així com començar a pensar en solucions als reptes que se’ns presenten.

Rosa: —Perfecte, aquesta és la idea. Avui reprenem el nostre procés d’anàlisi tractant les variables socials que ens aportaran informació sobre la població i la seva evolució, educació, cohesió social, esports i cultura, associacionisme i participació ciutadana...

 

La Rosa assenyala que l’anàlisi hauria de recollir informació sobre tots aquests àmbits, però, a vegades:

  • No es disposa de dades per realitzar una prospectiva quantitativa.

  • No totes són pertinents per al nostre marc d’anàlisi.

Revisa el material conceptual que s’indica al marge.

 

Com a la sessió anterior, la Rosa lliura al grup el document "Dades socials" que recull la informació bàsica perquè el llegeixi, i així poder treballar amb la matriu DAFO.

Per saber-ne més

Per conèixer millor la gestió estratègica i la creació de valor en el sector públic, pots llegir el llibre Gestión estratégica y creación de valor en el sector público (Moore, 1998).

Documents

Per aprofundir en aquesta variable, consulta l’apartat Variable social del material conceptual.

La variable social

Les dades socials fan referència a tots aquells elements sobre els quals ha de treballar l’ajuntament per obligació legal, així com sobre els canvis que impacten sobre la seva tasca:

  • Poblacionals (estructurals, de creixement i de distribució).

  • Nivells d’instrucció.

  • Necessitats socials (per manca d’autonomia, relacionals, o instrumentals).

  • Associacionisme i participació ciutadana.

1.10.- Ara fes-ho tu: analitza i completa la matriu DAFO (variable social)

És el moment en què has d’intentar elaborar la matriu DAFO amb les dades socials per tal que després el puguem discutir conjuntament.

Et proposem, per tant, un treball en dues parts:

  1. Elabora la matriu DAFO.

  2. Reflexiona conjuntament amb els teus/les teves companys/anyes.

Idea principal

Aquesta activitat té dues parts. La primera (elaboració de la matriu) és de resolució individual. La segona, de posada en comú i reflexió conjunta, és amb la totalitat del grup. Segueix les indicacions del/ de la tutor/a a la plataforma.

Documents

Revisa de nou l’apartat Variable social per recordar les dades socials que has de tenir en compte en el moment d’elaborar la matriu DAFO . A més, pots consultar el document Dades socials.

Variable social: fonts d’informació

Les fonts socials d’informació més importants al teu abast són:

  • Observatoris sociodemogràfics municipals.

  • Memòria d’execució dels àmbits municipals d’atenció a les persones.

  • Agències autonòmiques especialitzades en els serveis personals.

  • Grups de treball amb la ciutadania-clientela, els/les proveïdors/ores i les associacions.

1.11.- Sessió de taller 3: l’activitat econòmica

Rosa: —Hola, companys i companyes. Avui reprenem el nostre procés d’anàlisi. Concretament, en aquesta tercera sessió, tractarem la variable de l’activitat econòmica, que aporta informació sobre:

  • Mercat de treball.

  • Renda.

  • Evolució de l’activitat econòmica.

  • Estructura sectorial.

  • Dimensió del teixit empresarial.

 

Revisa el material conceptual que s’indica al marge.

 

Com en les dues sessions anteriors, la Rosa lliura al grup el document "Dades econòmiques" que recull la informació bàsica redactada per la consultora externa perquè el llegeixi i l’analitzi, i així poder completar la matriu DAFO corresponent.

Documents

Per aprofundir en aquesta variable, consulta l’apartat Activitat econòmica del material conceptual.

Activitat econòmica

Les dades d’activitat econòmica fan referència a les variables contextuals sobre què treballa l’ajuntament o que afecten les tasques desenvolupades per ell en relació amb:

  • Ocupació (població activa, aturats, etc.).

  • Capacitat de creixement econòmic.

  • Teixit empresarial (estructura, distribució, evolució).

  • Efectes sobre la població a nivell de rendes.

1.12.- Ara fes-ho tu: analitza i completa la matriu DAFO (activitat econòmica)

Ara és el moment d’elaborar la matriu DAFO amb el resultat de l’anàlisi de les dades econòmiques, per tal que, després, el puguem discutir conjuntament. En aquest cas, no hem ressaltat cap aspecte a l’interior de la matriu perquè considerem que, per la vostra experiència, és un àmbit que coneixeu en profunditat.

Et proposem, de nou, un treball en dues parts:

  1. Elabora la matriu DAFO.

  2. Reflexiona conjuntament amb els teus/les teves companys/anyes sobre els resultats obtinguts.

Idea principal

Aquesta activitat té dues parts. La primera (elaboració de la matriu) és de resolució individual. La segona, de posada en comú i reflexió conjunta, és amb la totalitat del grup. Segueix les indicacions del/de la tutor/a a la plataforma.

Documents

Revisa de nou l’apartat Activitat econòmica per recordar les dades socials que has de tenir en compte en el moment d’elaborar la matriu DAFO . A més, pots consultar el document Dades econòmiques.

Variable activitat econòmica: fonts d’informació

Les fonts d’informació més importants al teu abast són:

  • Observatoris sociodemogràfics municipals.

  • Memòria d’execució dels àmbits municipals d’atenció a les persones.

  • Agències autonòmiques especialitzades en els serveis personals.

  • Grups de treball amb la ciutadania-clientela, empresaris/àries i les associacions.

1.13.- Sessió de taller 4: el marc institucional

Maria: —Hola, companys i companyes. En aquesta darrera sessió reprenem el nostre procés d’anàlisi. Concretament tractarem els aspectes institucionals. Quin tipus d’informació creieu que ens poden aportar?

Judith (companya de les classes presencials): —Crec que poden aportar informació sobre:

  • El marc legislatiu aplicable a l’organització.

  • Les noves obligacions vers a les administracions de major nivell.

  • Les possibilitats de finançament i d’obtenció de subvencions, suport tècnic o operatiu.

  • La col·laboració amb entitats públiques i privades.

Maria: —Exacte...

 

Revisa el material conceptual que s’indica al marge.

 

La metodologia de treball que planteja la Rosa és la mateixa de les sessions anteriors. Lliura el document Dades del marc institucional , elaborat per la seva consultora, sobre el marc institucional de la província de Barcelona, per al seu anàlisi.

Documents

Per aprofundir en aquesta variable, consulta l’apartat Marc institucional del material conceptual.

Variable marc institucional

Les dades institucionals fan referència al marc legislatiu en el qual es mou l’ajuntament i que marquen la seva actuació. Així mateix, inclou la coordinació i cooperació amb altres administracions i agents socials, a l’hora de desenvolupar projectes comuns i/o establir sistemes de finançament i suport econòmic.

1.14.- Ara fes-ho tu: elabora la matriu DAFO (marc institucional) i les estratègies

 

Es tracta de dues tasques.

En la primera, analitza les dades institucionals i elabora la matriu DAFO corresponent a aquesta variable externa sobre la província de Barcelona.

 

En la segona, observeu alguna estratègia de futur a partir de tot el que heu treballat en el marc d’aquestes sessions. Seguiu el procés de definició d’estratègies i completeu la matriu corresponent.

Idea principal

Aquesta activitat té dos moments. El primer (elaboració de la matriu) és de resolució individual. El segon, la definició de les estratègies, implica un treball col·laborador per parelles. Segueix les indicacions del/de la tutor/a a la plataforma.

Documents

Revisa l’apartat del material conceptual Marc institucional i Definició d'estratègies i objectius per recordar els aspectes institucionals que poden intervenir en aquest cas, així com el procés per definir línies estratègiques.

Marc institucional: fonts d’informació

Les fonts d’informació institucionals més importants al teu abast són:

  • Comunicacions oficials dels organismes públics autonòmics, estatals i europeus.

  • Grups de treball amb la ciutadania-clientela, empresaris/àries i les associacions.

1.15.- Tancament de les sessions de treball

Rosa: —En aquestes quatre sessions hem fet la diagnosi estratègica de la província de Barcelona.

Només ens resta agrair-vos la vostra participació en aquest procés i dir-vos que heu fet una molt bona feina!

La informació que hem recollit al llarg d’aquests intensos mesos ens servirà com a matèria prima per elaborar una publicació sobre la situació actual de la província, la qual us serà tramesa gratuïtament per correu convencional.

Et trobes molt satisfet amb la feina feta. Creus que ja tens les eines suficients com per liderar el procés d’anàlisi i definir línies estratègiques en el teu municipi.