La graella d’R.F. Bales (1970) que presentem aquí s'utilitza per estudiar les interaccions d'un grup i veure com aquesta anàlisi ens permet prendre consciència de quins són els rols necessaris perquè quan algun membre del grup està bloquejat, a nivell emocional o tècnic, la contribució d'un altre membre de l'equip que adquireix un rol que compensa contribueix a desbloquejar la situació. Aquesta responsabilitat recau en tots els membres de l'equip, però especialment en el gestor de l'equip.
És per això que és tan vàlida com a eina per prendre decisions de rol eficient per a la gestió de les relacions entre els membres dels equips.
L’objectiu és realitzar el rol que es necessita per compensar la mancança.
En un moment donat hi ha el rol núm. 12 i cal fer el rol núm. 1, hi ha el rol núm. 11 i cal fer el rol núm. 2, hi ha el rol núm. 10 i cal fer el rol núm. 3, i així successivament, tal com queda indicat a la graella.
Presentem ara els diferents rols:
“El sentiment negatiu transmès s'adjunta al contingut del que l'altre ha dit, no a ell com a persona. I el sentiment negatiu no ha de ser gaire fort o l'acte que sembla hostil”.
Observacions del procés de mútua interacció:
Graella d'R.F. Bales.
Qüestions per reflexionar
El cicle motivacional comença quan sorgeix una necessitat:
En general, es pot acceptar que motivar és (Leboeuf; Muro: 2009):
Cicle motivacional.
Tal com sosté Pilar Herrero en la seva obra Motivación y animación del grupo, editada per l'EOI (Escola d'Organització Industrial), les característiques de la comunicació, en el sentit ampli del terme, per part del cap per tal d'influir positivament en la motivació dels membres de l'equip són:
Les característiques de les tasques motivadores són aquelles que tenen i permeten:
Suggeriments d'aplicació
Partint d'una tasca que en aquest moment sàpigues que no és motivadora per una o més persones de l'equip, fes-ne un disseny aplicant les cinc característiques de la tasca motivacional: