Idees clau
-
Per a l'elecció d'espècie tindrem en compte les condicions mediambientals, de sòl i de clima (temperatura, humitat, pluviometria…), i també la presència de fitopatògens coneguts. Hem de considerar si al lloc de plantació hi volem arbres caducifolis o perennes, presència de pol·len o fruits molestos… D'altra banda, també hem de valorar l'espai, les possibles interferències amb el trànsit, els vianants, els serveis…
-
El tronc i les branques constitueixen l'estructura de l'arbre i són punts d'emmagatzematge (sucres i midó). Les branques s'encarreguen de la disposició correcta i eficaç de les fulles per realitzar la seva feina, i també del transport de l'aigua i els minerals captats a les arrels cap a les fulles.
-
Els arbres no curen les ferides, simplement fan un procés de compartimentació o estancament. És a dir, quan un arbre rep una ferida, el que fa ràpidament és aïllar aquella zona creant unes barreres físiques i químiques.
-
Sempre farem servir la regla dels tres talls per evitar esqueixar el tall correcte. Aquesta tècnica permet tallar branques sense que caiguin descontrolades i sense que esgarrinxin els teixits i provoquin ferides més grans.
-
El temps sempre juga en contra de l'arbre. D'aquí la importància de fer talls mínims, petits i correctes, de la poda en fases primerenques de creixement de l'arbre, i la dificultat en el cas d'arbres madurs.
-
Un ésser viu (com l'arbre) depèn de tres paràmetres: l'edat cronològica comuna per a tots; els diferents estadis de l'edat: jove, adult, madur i vell, i l'edat fisiològica, que depèn en part del medi ambient. Cada edat requereix un tipus d'intervenció (i de poda) diferent.