Com tractar les situacions difícils?
1.- Com tractar les situacions difícils?
1.1.- Tipus de conflictes més habituals en l'atenció al ciutadà
1 de 6
Índex
Objectius
Bibliografia
Webs
Objectius
  1. Conèixer els tipus de conflictes més habituals en l'atenció al ciutadà.
  2. Reaccionar correctament davant d'una crítica, un desacord o una reclamació.
  3. Conèixer i gestionar adequadament les pròpies emocions en situacions difícils.
  4. Conèixer les conductes que no són adequades en una situació difícil.
  5. Conèixer les conductes que són adequades en una situació difícil.
Bibliografia
  • CABANA, G. (2008) ¡Cuidado! Tus gestos te traicionan. Barcelona: Editorial Sirio.
    La comunicació no és només un intercanvi verbal, també inclou el to de veu, les actituds i les gesticulacions. Cal comprendre aquests elements que formen part indissociable de la comunicació per millorar la nostra capacitat de comunicar-nos amb èxit. Guy Cabana exposa aquesta tesi de forma entretinguda en aquest llibre amb nombrosos exercicis pràctics.

  • CASTANYER, O. (1998) La asertividad: expresión de una sana autoestima. Biscaia: Desclée de Brouwer.
    En aquest llibre de l'Olga Castanyer trobarem la manera de desenvolupar una sana autoestima practicant l'assertivitat en les nostres relacions interpersonals. Si ens respectem nosaltres també respectarem els altres i farem valer els nostres drets sense trepitjar els drets dels altres. En aquest llibre trobaràs exemples i exercicis i un manual de 154 pàgines sobre el desenvolupament de l'autoestima mitjançant l'assertivitat.

  • DAVIS, F. (1998) La comunicació no verbal. Madrid: Alianza Editorial. Col·lecció "El Libro de Bolsillo".
    Tot un clàssic de la comunicació no verbal de ràpida lectura. Flora Davis fa un inventari de les tècniques utilitzades per psicòlegs, antropòlegs i etòlegs sobre la comunicació no verbal de les emocions i de la informació.

  • ELLIS, A. (1999) Controle su ira antes de que ella le controle a usted: como dominar las emociones destructivas. Barcelona: Paidós Ibérica.
    Albert Ellis i Raimond Chip desenvolupen en aquest llibre la tècnica de la teràpia racional emotivo-conductual aplicada al control de les emocions i de la ràbia i ho fan mitjançant exercicis senzills i fàcils d'aplicar. Recomanable si tens interès a practicar l'autocontrol emocional.

  • TANNEN, D. (1999) Yo no quise decir eso: Como la manera de hablar facilita o dificulta nuestra relación con los demás. Barcelona: Altaya.
    Deborah Tannen és professora de lingüística a la Universitat de Georgetown. En aquest llibre defensa la tesi que allò important no és el què es diu, sinó com es diu. L'èxit de les relacions depèn del nostre estil de conversa: el volum de la veu, el to, el ritme i el sentit de les paraules. Aquest llibre ens ajuda a comunicar-nos millor amb els altres.
Webs

Viquipèdia.

La Viquipèdia és un projecte d'enciclopèdia obert iniciat el març del 2001 en el qual es demana la col·laboració voluntària d'experts en cada tema. S'hi pot cercar informació àmplia de molts dels temes que tractarem en aquesta unitat.


Centre de Recursos Formatius (Diputació de Barcelona).

En aquesta pàgina web la Diputació de Barcelona posa a l'abast dels treballadors públics i de la ciutadania en general el Centre de Recursos Formatius que inclou un recull de materials com lectures, eines, guies de treball, etc. Et recomanem especialment els recursos d'autoaprenentage que la Diputació posa a la teva disposició.


Escola d'Administració Pública (EAPC) de la Generalitat de Catalunya.

A la web de l'EAPC et recomanem visitar els apartats "Formació" i "Publicacions" que contenen informació interessant relacionada amb molts àmbits de l'Administració pública en general.


Xarxanet.org.

Xarxanet.org és una web adreçada a la xarxa associativa i de voluntariat de Catalunya, un portal d'Internet en llengua catalana posat en marxa el 2003. Xarxanet.org és un projecte impulsat pel Departament de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat de Catalunya i adreçat a les entitats. Pots trobar-hi recursos que faciliten diversos autors relacionats amb la comunicació interpersonal i les habilitats socials en general.

Tipus de conflictes més habituals en l'atenció al ciutadà


Els conflictes existeixen sempre, no tracteu d'evitar-los sinó d'entendre'ls".

Lin Yutang


En les unitats prèvies hem vist una gran diversitat de situacions difícils relacionades amb l'atenció al ciutadà que ens podem trobar en un ajuntament i les hem agrupades en funció de les característiques que tenen. A la propera (i darrera) unitat presencial treballarem algunes d'aquestes situacions i altres de noves que et proposarem.

En aquesta unitat volem fer èmfasi en els/les ciutadans/nes i serveis que, per les seves característiques, presenten una major probabilitat de generar situacions que poden acabar sent difícils de gestionar.

A continuació exposem cadascuna d'aquestes situacions que poden donar-se en serveis i en contextos molt diferents dins de l'Ajuntament. És molt habitual que dues o més d'aquestes tipologies d'usuaris i usuàries o situacions puguin manifestar-se en el mateix moment:

A. Segons el perfil de l'usuari/ària o ciutadà/ana que hi intervé:

  • El ciutadà/ana que té tendència a queixar-se molt habitualment.
  • El ciutadà/ana impacient que té pressa.
  • El ciutadà/ana amb una actitud agressiva.
  • El ciutadà/ana que utilitza el xantatge emocional.
  • El ciutadà/ana amb una malaltia de tipus mental.
  • El ciutadà/ana immigrat d'origen estranger.

Tipus de ciutadans potencialment conflictius:

Tot i que els tipus de persones que poden plantejar situacions difícils en la relació laboral són infinits i no sempre es corresponen amb els estereotips, hem d'esmentar les persones amb malalties de tipus mental i persones d'origen estranger com a fonts de conflictes potencials per manca de comprensió de la legislació, menor domini del llenguatge, etc.

B. Segons el context en què es dóna:

  • Serveis amb una manca d'efectius (personal) puntual o permanent.
  • Instal·lacions amb horaris amplis d'obertura al públic (per exemple els centres cívics).
  • Serveis amb molta afluència d'usuaris/àries (per exemple instal·lacions esportives).
  • Serveis adreçats a determinats col·lectius amb problemàtiques específiques (per exemple Serveis Socials o atenció a drogodependents).
  • Serveis amb potestat sancionadora (per exemple Sanitat o Via Pública).
  • Serveis que impliquen l'exercici de l'autoritat (per exemple la Policia Local).
  • Serveis que gestionen ajudes i recursos amb més demanda que oferta (per exemple Educació o Serveis Socials).
  • Serveis situats en zones o barris especialment conflictius.

Les tipologies d'usuaris/àries i de serveis que hem vist presenten una major probabilitat de generar situacions difícils de gestionar; és per això que les persones que hi treballen han de desenvolupar les competències i les habilitats necessàries per resoldre-les adequadament.

Idea principal

"Hi ha una gran varietat de situacions i de persones que poden incrementar la probabilitat de trobar-nos amb una situació difícil de gestionar".

Autor:

Josep Lluís Baltonrà Bernaus

El ciutadà que té tendència a queixar-se

Normalment es tracta d'un usuari/ària molt intensiu dels serveis d'atenció al ciutadà d'un o més departaments municipals. Té uns estàndards de qualitat molt elevats i és per això que és un usuari/ària difícil de satisfer. Pot tenir algun tipus d'experiència negativa prèvia amb l'Ajuntament que el condiciona i fa que sigui especialment crític amb el servei, el producte o l'atenció rebuda.

El ciutadà impacient que té pressa

El perfil pot respondre a persones a les quals les seves obligacions els deixen poc temps per fer gestions però també a un perfil de persona que acostuma a deixar les gestions per a l'últim moment i llavors es troba amb terminis molt ajustats. Acostuma a contagiar-nos el seu estrès i el seu nerviosisme i vol molta rapidesa en la resposta, el que malauradament no sempre és possible, especialment quan es tracta de gestions que requereixen un circuit determinat que no podem obviar (per exemple per a la recollida de les firmes o autoritzacions necessàries per part dels/de les responsables).

El ciutadà amb una actitud agressiva

Normalment respon a un perfil de ciutadà/ana de tracte difícil perquè ve predisposat a una possible confrontació i manté una actitud de no deixar-se convèncer. Té el sentiment que han estat vulnerats els seus drets i mostra una clara voluntat de no acceptar cap més solució que la que ell/ella mateix proposa. Davant de qualsevol obstacle, per petit que sigui, busca l'enfrontament directe. Qualsevol cosa pot incrementar la seva agressivitat (per exemple que el facin esperar) i busca la complicitat de la resta de ciutadans/nes per fer front comú en contra de l'Administració. Pot incrementar la seva agressivitat si va acompanyat per altres persones (familiars o no) que el/la facin sentir recolzat.

El ciutadà que utilitza el xantatge emocional

Respon a un perfil d'usuari/ària que planteja tot tipus de situacions personals límit que justifiquen les seves demandes i que no dubta a utilitzar el xantatge emocional per obtenir el que desitja. Es mostra educat/ada i agraït/ida en tot moment però és molt insistent en les seves demandes i sempre vol que fem una excepció amb el seu cas atesa la difícil situació en la qual es troba. Si no accedim a les seves pretensions intenta fer-nos sentir culpables.

Inici
Disminuir mida de lletra
Augmentar mida de lletra
Ajuda
Anterior
Següent
Índex Apartats
Has de visitar els apartats anteriors abans de visitar aquest