Direcció de projectes
1.- Mòdul 4. Dirigir l'equip de treball
1.2.- 1. Establir l'estructura organitzativa del projecte (resum)
2 de 8
Índex
Mapa conceptual
Presentació mòdul
Bibliografia
Glossari
Mapa conceptual
Presentació mòdul

Objectius

1. Aprendre a establir l'estructura organitzativa d'un determinat projecte.

2. Assimilar les pautes per dissenyar un equip de treball i seleccionar les persones adequades per tal que en formin part.

3. Entendre la importància de motivar els membres de l'equip de treball i saber com aconseguir-ho.

4. Conèixer com gestionar un equip de treball.

5. Analitzar quines són les etapes de desenvolupament de l'equip d'un projecte.

6. Adquirir les habilitats i els coneixements necessaris per dirigir un equip de treball d'un projecte vers l'assoliment dels objectius plantejats.

Introducció

Les tècniques de planificació, programació i control són necessàries, però no suficients, per garantir l'èxit dels projectes.

Els projectes rarament poden ser executats per un sol individu: es necessita la cooperació de diverses persones per a l'assoliment d'un objectiu comú, i per això cal treballar en equip.

En aquest quart mòdul del curs treballarem a l'entorn de la direcció d'equips de treball per a projectes.

La unitat 1 examina com s'ha d'establir l'estructura organitzativa del projecte, tenint en compte tant les necessitats d'aquest projecte com els criteris que normalment s'apliquen al conjunt de l'organització d'origen. Comentem també quins són els factors principals que determinen l'eficàcia de l'equip de treball.

La unitat 2 tracta de la manera de construir un equip de treball, és a dir, de la manera de fer que un grup de persones reunides per un projecte esdevingui un autèntic equip gràcies al seu compromís amb els objectius comuns.

La selecció de les persones que han d'integrar l'equip, una vegada definides les competències que han de reunir per assolir els objectius del projecte, és objecte de la unitat 3.

La creació de l'equip de treball per a projectes presenta unes clares peculiaritats en el context de l'Administració pública; podeu reflexionar-hi amb la lectura de la unitat 4: les condicions en què es pot fer la selecció del personal, la gestió dels conflictes entre el projecte i les unitats operatives, i la voluntarietat de la col·laboració en el projecte.

La unitat 5 la dediquem a la motivació i l'assoliment del compromís dels membres de l'equip de treball com un dels requisits per a l'èxit del projecte, aspecte primordial de les responsabilitats de la direcció del projecte.

Per acabar el mòdul, en les unitats 6 i 7 revisarem alguns aspectes en relació amb la gestió adequada de l'equip de treball des de la responsabilitat de la direcció del projecte, i sabreu quines són les etapes de desenvolupament d'un equip de treball.

Bibliografia
  • Cos Castillo, Manuel de (1995). Teoría general del proyecto. Vol. I: Dirección de proyectos. Madrid: Síntesis.
  • Diversos autors (1996). Human Resource Skills for the Project Manager. Newton Square: Project Management Institute (PMI).
  • Diversos autors (2003). International Standard ISO 10006:2003. Quality Management Systems. Guidelines for Quality Management in Projects. Ginebra: ISO.
  • Diversos autors (2005). Norma internacional 9000:2005. Sistemas de gestión de la calidad. Fundamentos y vocabulario. Ginebra: ISO.
  • Kerzner, Harold (2009). Project Management. A Systems Approach to Planning, Scheduling and Controlling (10a. edició). Hoboken, Nova Jersey: John Wiley & Sons.
  • March, James G.; Simon, Herbert A. (1981). Teoría de la organización. Barcelona: Ariel.
  • Ramió, Carles (1999). Teoría de la organización y administración pública. Madrid: Tecnos.
  • Ramió, Carles; Ballart, Xavier (1993). Lecturas de teoría de la organización (2 vol.). Madrid: Ministerio para las Administraciones Públicas.
Glossari
  • competència: Aptitud o capacitat d'aplicar en un treball uns coneixements, unes habilitats i unes actituds.
  • eficàcia de l'equip: Capacitat de l'equip de treball per assolir els resultats esperats.
  • equip de treball: Conjunt de persones que cooperen i treballen de forma integrada per assolir uns objectius comuns.
  • estructura organitzativa: Esquema de relació entre els elements que composen l'organització, com llocs de treball o departaments, a partir dels criteris de jerarquització i divisió del treball.
  • factor desmotivador: Situació que pot provocar que el rendiment de una persona o del conjunt d'un equip de treball sigui inferior al potencial.
  • grup de treball: Conjunt de persones que realitzen tasques per una mateixa finalitat.
  • monitorització: Seguiment detallat de la forma en què es desenvolupa un determinat procés.
  • motivació: Força interna o externa que impulsa una persona a treballar per assolir uns objectius.
  • unitats operatives: Àmbits o departaments de l'organització que desenvolupen tasques i activitats regulars i no integrades en projectes.

1. Establir l'estructura organitzativa del projecte (resum)

L' estructura organitzativa del projecte ha d'establir-se d'acord amb els criteris organitzatius que s'apliquen al conjunt de l'organització on es desenvolupa el projecte i d'acord amb les condicions particulars d'aquest projecte en concret.

Sempre que sigui possible, la direcció del projecte ha de tenir en compte l'experiència de projectes anteriors per determinar l'estructura organitzativa més apropiada.

L'estructura organitzativa del projecte s'ha de dissenyar de forma que faciliti i incentivi la comunicació efectiva i eficient i la cooperació entre tots els membres de l' equip de treball , i també amb altres parts externes interessades.

La direcció del projecte ha d'assegurar que l'estructura organitzativa que s'adopta s'adequa a diferents aspectes:

És necessari que la direcció del projecte identifiqui com es mantindran les relacions entre l'equip del projecte i els òrgans que han fet l'encàrrec, els departaments de l'organització matriu que hauran de col·laborar en el projecte, i altres parts interessades.

Per seleccionar el personal adequat que ha de participar en el projecte i assignar-li les tasques correctament, és aconsellable tenir les descripcions dels llocs de treball potencialment implicats, així com els historials professionals de les persones que els ocupen, en els quals, per exemple, s'indiqui la seva experiència i la formació que han realitzat.

Si el projecte és prou complex i té una durada prevista significativa, és possible que es produeixin canvis en l'estructura organitzativa, per la qual cosa és necessari documentar aquesta estructura i revisar-la sempre que sigui aconsellable.

L'estructura de l'equip del projecte i els rols que han d'exercir els seus membres varien segons la naturalesa de les tasques que s'han de realitzar.

Amb tot, hi ha una sèrie de funcions genèriques que normalment cal exercir, i és adequat preveure-les i assignar-hi les persones més adequades:

  • Responsable de la documentació del projecte.

  • Responsable de la qualitat.

  • Secretari tècnic, que ha d'aixecar actes de les reunions i registrar els esdeveniments importants.

Finalment, és important que l'equip es doti d'unes regles de funcionament intern.

Autor:


Alexandre Álvarez Mena

Llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona i diplomat en Ciències Empresarials per la Universitat Oberta de Catalunya. Mestratge en gestió pública a ESADE.

Ha ocupat diversos llocs directius a diferents administracions locals.

competència

Aptitud o capacitat d'aplicar en un treball uns coneixements, unes habilitats i unes actituds.

eficàcia de l'equip

Capacitat de l'equip de treball per assolir els resultats esperats.

equip de treball

Conjunt de persones que cooperen i treballen de forma integrada per assolir uns objectius comuns.

estructura organitzativa

Esquema de relació entre els elements que composen l'organització, com llocs de treball o departaments, a partir dels criteris de jerarquització i divisió del treball.

factor desmotivador

Situació que pot provocar que el rendiment de una persona o del conjunt d'un equip de treball sigui inferior al potencial.

grup de treball

Conjunt de persones que realitzen tasques per una mateixa finalitat.

monitorització

Seguiment detallat de la forma en què es desenvolupa un determinat procés.

motivació

Força interna o externa que impulsa una persona a treballar per assolir uns objectius.

unitats operatives

Àmbits o departaments de l'organització que desenvolupen tasques i activitats regulars i no integrades en projectes.

Mapa conceptual mòdul 4

Inici
Disminuir mida de lletra
Augmentar mida de lletra
Ajuda
Anterior
Següent
Índex Apartats
Has de visitar els apartats anteriors abans de visitar aquest