Presentacions orals en públic

6. L’impacte personal i la imatge corporativa

6.1. La primera impressió i consells a tenir en compte

La primera impressió, t’agradi o no, compta. No pots deixar de tenir una aparença física, i els altres es formen una opinió de tu a partir del que veuen. En totes les relacions, hi ha un primer moment i únicament tens una oportunitat per causar la primera impressió. En canvi, pots arribar a necessitar anys per demostrar, amb la teva conducta, que la impressió que vas donar en un principi era equivocada.

El físic, la vestimenta, els ornaments i els accessoris són aspectes que comuniquen la teva personalitat, nivell social i ocupació. L’aparença que mostris influirà en la teva imatge i credibilitat i en el grau en què el públic s’identifiqui amb tu.

No oblidis que sovint, com la dita popular indica “Una imatge val més que mil paraules”. Fernando Savater hi afegiria “en especial, para los analfabetos, claro”.

No hi ha una bona o mala aparença, però si coneixes com interpreten els altres l’aspecte físic, això et podrà ajudar a la forma de presentar-te davant del públic. En general, la vestimenta que empris anirà en funció del que l’auditori esperi de l’ocasió:

  • Empra una vestimenta informal o formal segons el que l’ocasió demani.
  • Vigila amb aquells elements que poden arribar a distreure el públic. Per exemple, una corbata molt vistosa o un excés de joies i ornaments poden distreure l’atenció del públic del missatge que intentes transmetre.
  • Convé que triïs roba còmoda i que et permeti moure amb total llibertat.
  • Utilitza una vestimenta o una altra en funció de com vulguis ser vist/a: original o convencional; juvenil o expert/a; estricte/a o flexible; més aviat racional o més aviat emocional; perfeccionista o improvisador/a, etc.

Sabies que…

Moltes persones públiques que han de tenir una cura especial de la seva imatge reben assessorament sobre quines vestimentes utilitzar segons l’ocasió, així com sobre com utilitzar millor les seves capacitats orals i corporals?

6.2. La imatge corporativa

Cada vegada que et presentes en públic, estàs representant la teva organització. Si et vesteixes de manera informal, per exemple, o si no respectes les normes d’higiene personal socialment acceptades, estàs transmetent missatges no verbals que el públic interpretarà com si la teva organització estigués dient: “ això no és seriós”, “no em mereixeu respecte”, o bé “no estem organitzats”. El teu aspecte extern no només parla de tu, també transmet una imatge de qualitat de servei de la teva organització; de tu depèn que la imatge de la teva organització millori o empitjori.

Una administració, com tota organització, està formada per cada una de les persones que la integren. La imatge corporativa, doncs, vindria a ser el resultat de la suma de cada una de les imatges que en projectin els integrants.

És a dir, la imatge que puguis tenir del teu ajuntament com a ciutadà o ciutadana és el resultat de les interaccions amb persones diverses que hagis anat tenint-hi al llarg de la teva vida. Una trucada telefònica en què t’hagin pogut ignorar o tractar malament, segurament farà que tinguis una mala imatge del conjunt de l’ajuntament, no només de la persona en qüestió. Aquest fet pot arribar a ser, en qualsevol organització, un gran problema o una gran oportunitat.

Entre els avantatges d’assolir una bona imatge personal i corporativa hi consten els següents:

  • L’organització per qui treballes serà “vista amb bons ulls” per la ciutadania.
  • La imatge que projecta l’organització, gràcies a la teva exposició, estarà plena de connotacions positives.
  • La satisfacció no només serà externa: també en l’àmbit intern augmentaran el teu prestigi i la teva imatge positiva.
  • La ciutadania estarà més predisposada a favor de la institució per la qual treballes, fet pel qual en reduirà els prejudicis i estarà més disposada a disculpar-ne errors que s’hagin pogut cometre.

Per prendre decisions sobre l’aparença física en les teves intervencions en públic, pots tenir en compte els criteris següents:

  • Si vols transmetre respectabilitat, has de mostrar amb la teva imatge que respectes les normes generals que regeixen l’aparença en la col·lectivitat on et presentes.
  • T’has de vestir amb un grau de formalitat equivalent al grau de formalitat del discurs que faràs.
  • Cal tenir molt presents els hàbits generals d’higiene. Vigila especialment l’aspecte del teu calçat si has de parlar des de dalt d’una tarima i sense taula.
  • Com menys joies, símbols religiosos o de partits, i altres distraccions visuals, millor, més se centrarà l’atenció en el que dius. Tria molt bé els símbols que llueixis, formaran part del teu missatge.
  • Vesteix i usa complements que estiguin d’acord amb l’estatus majoritari de les persones a qui et dirigeixes (si no és que la teva intenció sigui posar de relleu la teva diferència).
  • Tria roba còmoda que et permeti llibertat de moviments.
  • En general, tria la roba i els complements en funció de com vols que es capti el teu missatge; pot ser que amb el temps siguin més recordats que el missatge mateix (segur que et vénen a la memòria exemples de personatges coneguts!).

Idees d’elements descriptius:

  • De persona: persona robusta i de formes arrodonides, persona prima, persona musculosa i atlètica; original o convencional; juvenil o experta; estricta o flexible; racional o emocional; perfeccionista o improvisadora; seductora o desapassionada; objectiva o subjectiva; moderna o tradicional; austera o ostentosa; creativa o rutinària; arriscada o conservadora; responsable o irresponsable; etc.
  • D’institució: racional o humana; moderna o tradicional; austera o ostentosa; compromesa; ambiciosa; arriscada o conservadora; etc.

Com a integrant de l’organització on treballes, és important, en la mesura que et sigui possible, que facis una bona contribució a la imatge de qui representes. Aquesta recomanació té especial pes en cas que desenvolupis una tasca d’atenció al públic o en aquelles situacions en què hagis de realitzar ponències o fer exposicions.

Pujar