Eines d'anàlisi i resolució de problemes
1.- Eines d'anàlisi i resolució de problemes
1.3.- Matriu de criteris
3 de 4
Índex
Objectius
Bibliografia
Objectius
  1. Conèixer algunes de les eines que es fan servir en la resolució de problemes i que ajuden en la presa de decisions.
  2. Compartir i posar en pràctica les diferents eines a nivell individual i en grup.
Bibliografia

MOORE, MARK H.(1998): Gestión estratégica y creación de valor en el sector público. Barcelona. Editorial PAIDOS IBÉRICA.

La tesi de Moore a l'hora de solucionar totes les dificultats del sector públic en el context de la societat contemporània consisteix a recomanar canvis específics i concrets pel que fa a la pràctica individual; sobretot, com atendre i servir el client.


SENLLE, A. (2003) Prendre decisions i resoldre problemes. Barcelona: Ediciones Gestión 2000.


VARIOS AUTORES (2006): Decisiones gerenciales efectivas: fundamentos para la solución de problemas administrativos. Sevilla. Editorial MAD

Els autors plantegen que la presa de decisions té com a base la solució de problemes administratius, i dediquen part d'aquest llibre a analitzar-los per tal d'orientar futurs gerents en el procés que implica la presa de decisions.

Matriu de criteris

La matriu de criteris és una tècnica que permet comparar diferents solucions amb un conjunt de regles. És una matriu de doble entrada per mitjà de la qual s'obté la solució més idònia al problema que es vol resoldre. Es fa servir per reduir la subjectivitat.





Els criteris poden ser de l'estil de: rapidesa, fiabilitat, senzillesa, cost, efectivitat, etc.

Funcionament de la matriu de criteris:

  • Taula de doble entrada.
  • Escala de puntuació dels criteris.
  • Puntuació dels participants.
  • Calcula la puntuació.

Construeix una taula de doble entrada en la qual has de situar les opcions a les files i els criteris per prendre la decisió a les columnes. Pots haver escollit els criteris amb l'ajut d'altres tècniques, a partir d'un diagnòstic previ o amb l'assessorament d'experts. És convenient, però, no incloure gaires criteris, ja que la tècnica perd operativitat.

Estableix una escala de puntuació dels criteris, que pot ser dicotòmica (1= acompleix el criteri; 0 = no l'acompleix) o ordinal (per exemple: 1= positiu; 0 = regular; -1=negatiu; o també ordenant correlativament les opcions des de la que més l'acompleix fins a la que l'acompleix menys). Si consideres que alguns criteris són més importants que altres, pots assignar diferents valors màxims, sempre que el valor més alt correspongui a la valoració més positiva.

Els participants puntuen, per cada criteri i de forma individual, cadascuna de les opcions en tots els criteris, i lliuren les targetes al monitor.

Només queda calcular la puntuació global de cada opció: pots fer-ho sumant o, si el criteri de votació és simple, per consens grupal. Has aconseguit una jerarquització de les opcions sobre les quals pot ser útil analitzar quines opcions són les bones en tots els criteris, quines opcions es poden descartar, etc.


Idea principal

La matriu de criteris permet escollir o jerarquitzar opcions complexes explicitant els criteris de votació.

Autor:

Ester González Rivas

glossari

Catàleg de paraules d'una mateixa disciplina, d'un mateix camp d'estudi, etc., definides o comentades

paradigma

Conjunt d'unitats lingüístiques que mantenen una relació de possible commutació en un mateix context.

Inici
Disminuir mida de lletra
Augmentar mida de lletra
Ajuda
Anterior
Següent
Índex Apartats
Has de visitar els apartats anteriors abans de visitar aquest