Planificació estratègica per a directius/ives públics i públiques
1.- Cas 2. Execució del pla estratègic de Valiana emprenedora
1.4.- La reunió dels grups d’actors
4 de 5
Índex
Competència
Objectius
Mapa conceptual
Glossari
Bibliografia i webs d’interès
Índex
Competència

El treball amb el "Cas 2. Execució del pla estratègic de Valiana emprenedora" promou el desenvolupament de la capacitat següent:

  • Definir, a partir dels objectius estratègics definits per a tota l’organització o la seva àrea de responsabilitat, les línies d’actuació que cal desenvolupar per assolir els objectius previstos, dimensionant els recursos necessaris, els terminis i les prioritats en la seva execució.

Objectius

S’espera que el treball que el cas planteja et permeti:

  • Conèixer el procés de planificació estratègica.

  • Identificar les seves fases en situacions reals, complexes i properes a l’entorn de treball.

  • Analitzar críticament les decisions preses i proposar les solucions adequades en aquestes situacions.

  • Definir i elaborar alguns aspectes importants de la planificació estratègica.

  • Integrar la planificació estratègica en el conjunt de coneixements i d’instruments necessaris per a una millor gestió de les organitzacions públiques.

Mapa conceptual

Aquest és el mapa conceptual del curs Planificació estratègica per a directius/ives públics i públiques. En el "Cas 2. Execució del pla estratègic de Valiana emprenedora", s’hi treballa els conceptes següents i les seves relacions:

Glossari

Actors

Agents clau (interns o externs) per al desenvolupament de les diferents accions que aniran sortint en les propostes d’actuació.

Amenaces
Situacions o factors desfavorables, actuals o futurs, de naturalesa externa, que han de ser enfrontades amb la idea de minimitzar danys i de gestionar perquè no impedeixin la consecució dels objectius.

Anàlisi estratègica
Procés mitjançant el qual els líders d’una organització identifiquen, cerquen i analitzen la informació clau per definir la seva estratègia de futur.

Debilitats
Limitacions internes de l’àmbit organitzatiu i que el situen en una posició desfavorable o de vulnerabilitat en relació amb l’entorn.

Factors externs
Oportunitats i amenaces externes que envolten i afecten l’àmbit organitzatiu.

Factors interns
Debilitats i fortaleses de l’àmbit organitzatiu a l’hora d’enfrontar-se als elements crítics externs.

Fortaleses
Aspectes favorables de l’àmbit organitzatiu, que el posicionen en condicions de respondre de manera eficaç davant d’una oportunitat o una amenaça externa.

Línies estratègiques
Eixos d’actuació principals per aconseguir el futur desitjable de l’organització o el territori que està descrit en l’objectiu central (missió + visió).

Matriu DAFO
Eina d’anàlisi de debilitats, d’amenaces, de fortaleses i d’oportunitats que permet posar en relació els factors interns i externs que afecten un àmbit organitzatiu per identificar-ne les interrelacions.

Missió
Component de l’objectiu central del pla estratègic, que estableix la finalitat de l’organització d’acord amb la visió que s’hagi formulat.

Objectiu
Expressió vàlida, simple, assolible, reptadora, acceptable i quantificada dels resultats que l’organització pretén aconseguir en un temps determinat.

Oportunitats
Factors o possibles canvis de l’entorn que resulten favorables i/o explotables, que poden significar una millora en el posicionament i que, en definitiva, poden facilitar l’assoliment dels objectius.

Participació ciutadana
Conjunt de tècniques per incorporar el màxim nombre de visions possibles en el procés de planificació estratègica.

Planificació estratègica corporativa
Planificació que treballa sobre el futur d’una institució. Per exemple, un ajuntament, un departament, una empresa municipal o un pla transversal.

Planificació estratègica territorial
Planificació que treballa sobre el futur d’un territori (municipi, comarca, etc.).

Programa d’Actuació Municipal
Planificació quadriennal de l’ajuntament d’acord amb el programa electoral de l’Equip de Govern i el pla estratègic.

Sistema
Conjunt organitzat d’àmbits i agents que interactuen i interdependents, que es relacionen formant un tot unitari i complex per assolir un objectiu general, que reben unes entrades (d’informació, de recursos, demandes, etc.), executen processos, presten serveis, i impacten sobre l’espai (ciutadania, clientela, proveïdors/ores, etc.) en què es desenvolupen.

Visió
Component de l’objectiu central del pla estratègic, que representa una declaració de què vol aconseguir i quin és el futur desitjat per l’organització.

 

 

Bibliografia i webs d’interès

Bibliografia

  • DOCUMENTS DE PROSPECTIVA I ESTRATÈGIA (2002) Guia sobre el desenvolupament estratègic a Catalunya. Vol. 1. Barcelona: Observatori de Desenvolupament Econòmic de Catalunya.

Webs d’interès

Xarxa d’observatoris del desenvolupament econòmic local.

La reunió dels grups d’actors

L’alcalde va organitzar una roda de premsa i va presentar la voluntat i la visió del que seria el Pla Estratègic de Valiana Emprenedora.

Va explicar que l’ajuntament i tots els actors participants del pla estratègic es comprometien a treballar per a una societat de Valiana més emprenedora i que aportés els suports necessaris per aconseguir més activitat econòmica en el municipi i més llocs de treball.

 

 

Aquest era l’objectiu d’un futur ideal per a Valiana; així ho va manifestar el seu alcalde.

Posteriorment, i tal com t’havies marcat en el full de ruta, es va reunir el grup d’actors que treballarien en l’elaboració de:

Diagnosi estratègica: ja els vas donar totes les dades de la diagnosi i un primer esborrany del DAFO que contemplava les debilitats i les fortaleses, però que havia de ser complementat durant les discussions de grup.

Línies estratègiques: havien de sortir de la discussió entre els actors i venir definides pels objectius.

Actuacions: la definició de les actuacions i/o iniciatives per a cadascun dels objectius principals identificats.

 

 

Les primeres reunions del grup d’actors van servir per analitzar en profunditat totes les dades que la Maria i tu havíeu aportat.

Aviat el DAFO va quedar ben complet, i de la discussió i del coneixement de tots els actors implicats (interns i externs), en va sorgir el document que es mostra.

En Pere, el regidor i tu estàveu molt satisfets de la implicació de tot el grup de treball, de les riques aportacions que s’havia fet i del compromís que havien adquirit tots i cadascun dels actors implicats en el procés d’elaboració del Pla Estratègic Valiana Emprenedora.

Revisa el material conceptual que se’t proposa.

 

 

La feina que segueix és la d’elaborar la missió, les línies estratègiques i els objectius específics.

Teoria relacionada
Documents

Pots consultar l’apartat El procés de planificació estratègica.

Autor:

Maria José Bonet

Planificació estratègica: elements i fases del procés

La planificació estratègica és el mètode per facilitar la presa de decisions, fonamentalment a mitjà i llarg termini, resultat de la concreció metodològica del pensament estratègic.

En el conjunt del procés de planificació estratègica, s’hi podria diferenciar dues grans etapes:

  1. El procés d’elaboració del pla. Comprèn des de la presa de la decisió de posar en marxa el procés fins que s’aprova els documents finals.

  2. El procés d’execució del pla. S’inicia en el moment de l’aprovació del pla i s’estén durant tota la seva vigència.

El procés d’elaboració del pla contempla alhora diverses fases:

  1. Organització i identificació dels aspectes crítics. En aquest moment, entre altres tasques, es defineix els actors. Es tracta de subjectes individuals o col·lectius que formen part de l’entorn de l’organització, i que poden jugar diversos rols en la seva relació amb aquesta.

  2. Diagnosi interna i externa.

  3. Determinació d’escenaris i d’objectius. Els objectius generals, que es corresponen amb la missió i la visió, en tant que determinen el propòsit últim de l’organització i donen una orientació clara per a la seva direcció. Es situen en un horitzó temporal de llarg termini.

  4. Disseny d’estratègies.

Els actors implicats

El diagnòstic haurà de ser compartit per tots o la gran majoria dels actors implicats si es vol que el procés de planificació estratègica pugui seguir endavant amb garanties. Això atorga una importància cabdal al diagnòstic.

La matriu DAFO

Es tracta d’una metodologia d’anàlisi d’informació que distingeix entre factors amb relació als objectius que es persegueix:

  • Factors negatius. Interns: debilitats; externs: amenaces.

  • Factors positius. Interns: fortaleses; externs: oportunitats.

Alguns conceptes clau

La visió indica on vol estar l’organització en el futur; suposa una declaració explícita de les seves aspiracions i voluntats vers el futur.

La missió és la definició de la raó de ser i d’actuar i la delimitació de l’espai que ocupa i/o vol ocupar l’organització en l’entorn en què opera.

El pla estratègic s’entén també com el document (o els documents) en què es recull els elements fonamentals per conduir una organització (o un territori) cap a un futur desitjat, com a resultat d’un procés de planificació estratègica.

Per diagnosi estratègica s’entén l’anàlisi de la realitat des d’una perspectiva estratègica, és a dir, tenint en compte els aspectes interns i els externs.

Cal tenir molt present que, quan es parla de diagnosi, es fa referència a una anàlisi interpretativa d’informació, no a la informació en si mateixa. Això significa que, un cop s’hagi recollit tota la informació possible sobre l’organització i el seu entorn, tant quantitativa (dades) com qualitativa (opinions), haurà de ser organitzada de tal manera que permeti arribar a conclusions sobre quina és la realitat a la qual un s’enfronta.

 

Les línies estratègiques signifiquen la integració per àmbits de treball de les actuacions que cal realitzar per assolir els objectius estratègics que, al seu torn, permetran complir amb la missió i la visió de l’organització.

Nivell de formació (2007)

Matriu DAFO complerta

Evolució del nombre d’autònoms de la comarca del Valianès

Fitxa de projecte

Nombre d'empreses classificades per règim jurídic

Informació sobre subvencions

Empreses segons sector d'activitat (2008)

Empreses segons sector d'activitat (2007)

Nombre de llocs de treball

Ordenances fiscals municipals

Filosofia

Grau de coneixement de les subvencions

Distribució d'edat a Valiana

Empreses segons forma jurídica (2008)

Empreses segons forma jurídica (2007)

Fonts d’informació sobre subvencions

Actors

Capitalització de l’atur per crear l’empresa

Empreses segons sector d'activitat (2009)

Empreses segons forma jurídica (2009)

Matriu DAFO

Recepció d’ajuts de l’any 2010

Motius de creació: econòmics i fiscals

Evolució del nombre de comptes d’explotació de la comarca del Valianès

Evolució d'empreses creades, des del Centre de Formació Ocupacional i Emprenedoria de Valiana

Nivell de formació a Valiana

Mapa conceptual

Inici
Disminuir mida de lletra
Augmentar mida de lletra
Ajuda
Anterior
Següent
Índex Apartats
Has de visitar els apartats anteriors abans de visitar aquest