Els termes inclosos en aquest glossari es poden ampliar amb el Vocabulari de les xarxes socials de Termcat.
Blog. Espai web que s’actualitza de forma regular i que aglutina de forma cronològica textos i articles d’un o de varis autors. Se’l considera un dels principals motors del creixement del màrqueting d’afiliació. Similar a una ponència amb dret de torn de precs i preguntes sota les directrius del/de la bloguer/a. A cada segon es crea un nou blog i, en el mateix segon, es generen uns 20 posts al món.
Cercador. Motor de cerca que normalment es segmenta per categories; genera un trànsit residual i molt més segmentat.
Comparador. Motor de cerca d’ofertes que proporciona diferents ofertes de preu del mateix producte.
Comunitat virtual. Conjunt d’usuaris amb objectius comuns, que es comuniquen i interactuen entre ells, que comparteixen un protocol de característiques similars i que tenen un sentiment de pertinença conjunt. Jerarquitzats, compten amb líders i moderadors, tenen una mateixa finalitat i es centren en compartir informació.
Contribuïdors. Nucli d’una comunitat; tots aquells que s’uneixen a ella i aporten quelcom.
Fòrum. Eina de molts per a molts; tothom parla i respon. Generalment, els fils dels fòrums són per temàtiques i els/les participants estan al mateix nivell. Sovint la dissolució del tema deriva a d’altres. És habitual la presència de moderadors/ores.
Líders. Persones col·laboradores que tenen una idea i en són les precursores.
Màrqueting d’afiliació. Canal de distribució i/o publicitat, on les organitzacions anunciants posen a disposició de petites pàgines web (afiliats) campanyes publicitàries per a la promoció dels seus productes o serveis. Permet als afiliats trobar campanyes de publicitat sense haver de realitzar una activitat comercial (donat que els anunciants només paguen pels resultats obtinguts −clics, lead i/o venda−) i als anunciants arribar al seu públic objectiu, el qual normalment pot estar molt segmentat i ser difícil d’impactar.
Moderadors. Aquells col·laboradors que ajuden els líders al desenvolupament i posada en marxa d’una comunitat; se’ls considera els autèntics campions de la idea.
Observadors. Aquells col·lectius que no col·laboren activament ni aporten contingut a les xarxes socials, però que cal tenir en compte com a usuaris de les eines 2.0. La seva presència justifica l’existència de la comunitat i dels rols d’usuaris més actius.
Portal. Un portal cerca ser el centre de contingut i serveis entre compradors-usuaris i venedors-proveïdors de serveis.
Post. Text o article que es publica en un blog.
SEO. Acrònim de les sigles en anglès Search Engine Optimization. Aplicat a les xarxes socials, consisteix en l’optimització dels mitjans socials.
Web 2.0. Pàgines de contingut, l’objectiu de les quals és interactuar amb l’usuari/ària. Es promou la cooperació i l’intercanvi àgil d’informació entre els usuaris.
new_pdf_page
Xarxes socials. Eines web dissenyades perquè els seus usuaris comparteixin continguts, generats per ells mateixos, amb els seus contactes. Poden estar orientades a l’oci o al creixement professional. Es basen en els contactes personals. Els usuaris són el centre de la xarxa. Solen ser generadores de tendències i d’esdeveniments socials on-line i off-line.