Introducció

En aquest manual hem considerat important plantejar els dos grans temes que ens interessen com un conjunt estretament lligat: mapes mentals i visual thinking.

Tots dos són formes de pensament visual. El primer, si bé pot executar-se amb plena autonomia, des de la nostra perspectiva és una part important del procés d’estructuració i creació del segon, que anomenem visual thinking.

No obstant això, a efectes pràctics i metodològics volem tractar independentment les característiques fonamentals de l’un i de l’altre, de manera que deixem a les vostres mans les infinites possibilitats d’interrelació entre ells.

Més enllà de fer dibuixos, esquemes, gràfics, doodles, etc., volem fer èmfasi en el fet que el tema que ens ocupa es relaciona fonamentalment amb processos de pensament orientats a diferents finalitats, en què estan involucrats models mentals, reflexions, interaccions, pensament sistèmic i estructuració organitzativa, entre d’altres.

Fer visible el nostre pensament, aprendre a organitzar i processar les idees, sintetitzar-les i expressar-les en termes gràfics, és actualment una habilitat imprescindible en qualsevol camp de l’Administració pública, tenint en compte no únicament l’ingent flux d’informació que circula per diferents mitjans i formats, sinó també la necessitat de processar-la de manera àgil i eficient.

En conseqüència, actualment es fa necessari adquirir coneixements en tècniques i mètodes de llenguatge visual per a una gestió dinàmica de la informació que pugui, a més, ser executada amb recursos tant simples com potents, fins i tot amb baixa tecnologia, com poden ser els mapes mentals o el visual thinking, que recullen pràctiques que ens permeten tenir al nostre abast un joc d’eines flexibles, senzilles i eficaces per ser aplicades transversalment en tots els àmbits de l’Administració.

Iniciar-se en el visual thinking potser requereix més actitud que aptitud; n’hi ha prou que despertem les nostres habilitats innates per al dibuix o l’esbós bàsic i que practiquem algunes tècniques senzilles. El visual thinking, per tant, recupera el dibuix com una forma d’accedir al coneixement.

Per tant, el contingut d’aquest manual s’orienta a donar els coneixements i els recursos per desenvolupar les habilitats de pensament visual amb tècniques manuals, tenint en compte que en aquestes es fonamenta la pràctica tant dels mapes mentals com el visual thinking i que constitueixen la base de qualsevol procés de pensament. Si bé en aquest enfocament privilegiem les tècniques manuals, no obviem els recursos digitals com a suport i complement a aquests processos.

Aquest manual està estructurat en tres grans parts:

  • La primera s’orienta a establir les bases conceptuals amb les definicions i les contextualitzacions sobre els temes que s’han de tractar.
  • La segona es refereix als mapes detalladament (mentals i conceptuals), les seves característiques, les utilitats, les aplicacions, etc.
  • La tercera parla del visual thinking, la seva importància, les característiques, els processos de realització i aplicació i tot el seu potencial.

Representació del valor de les coses, per Banksy, el destacat artista urbà. És un senzill però significatiu exemple de visualització esquemàtica que ens il·lustra amb una gràfica molt simple. Aquesta és una forma de pensament visual.