1. Definint els conceptes fonamentals

Primer de tot, creiem que és important començar fent una breu definició dels grans conceptes que es treballen en aquest manual. Partirem de la definició genèrica de mapa dins del context de la visualització del pensament, per fer a continuació les definicions de mapa mental, mapa conceptual i visual thinking. Més endavant, dins del manual, aquests conceptes seran desenvolupats explicant-ne les característiques, les aplicacions, etc.

Activitat

Per acostar-nos al concepte general de mapa, proposem l’activitat següent:

  1. Identifiqueu totes les activitats que heu de fer durant la setmana en el vostre àmbit de treball i escriviu cadascuna d’elles en un Post-it.
  2. En un foli traceu una línia horitzontal dividida en fragments (línia de temps amb les dates més importants) i enganxeu-hi els Post-its en ordre cronològic.
  3. Ara donarem més significat a aquests continguts buscant relacions i fluxos. Jerarquitzeu les activitats posant un requadre gruixut a les que considereu més importants. Traceu línies de connexió entre les que cregueu que estiguin relacionades.
  4. Anoteu un comentari a sota de cada Post-it i poseu un títol al conjunt.

Amb això heu creat un mapa, sense cognoms; és un mapa, perquè heu identificat algunes activitats i les heu organitzat agrupant-les, creant categories i establint connexions entre elles.

Analitzeu el vostre mapa i observeu.

  • Les relacions establertes són les esperades o heu trobat noves relacions no imaginades entre conceptes?
  • En visualitzar gràficament teniu tot el contingut en un sol espai. Quins beneficis us aporta?

1.1. Mapa

En el nostre context podem definir un mapa, de manera genèrica, com el resultat de l’estructuració i representació gràfica d’elements, conceptes o idees i les seves relacions de flux dins d’un conjunt unitari.

Un mapa com a concepte global pot tenir moltes formes visuals; així, pot ser una línia de temps, un diagrama, una taula, un mapa mental, etc. El mapa, per tant, ens facilita poder visualitzar el que sabem i identificar el que volem.

1.2. Mapa mental

El mapa mental és una manera lògica de representar gràficament el pensament a través de diagrames esquemàtics, paraules clau i dibuixos simples.

S’organitza a partir d’una idea central, de la qual es van derivant subidees o conceptes relacionats mitjançant associacions que generen una estructura radial orgànica.

1.3. Mapa conceptual

A efectes pràctics, els mapes conceptuals tenen una funció similar a la dels mapes mentals, atès que són tècniques per estructurar i visualitzar el coneixement de forma gràfica.

Els mapes conceptuals, a diferència dels mapes mentals, s’estructuren de manera jeràrquica, generalment amb conceptes units per paraules d’enllaç, i no utilitzen dibuixos.

1.4. Visual thinking

És un concepte que recull un conjunt de mètodes, tècniques i recursos per a la representació gràfica de les idees de manera manual i simple; combina textos curts amb dibuixos senzills, i recursos visuals (contenidors, connectors, vinyetes, colors, etc.), que s’organitzen compositivament dins d’estructures diverses en un sol espai i creen un conjunt graficotextual enriquit.

El visual thinking planteja la síntesi visual de les idees de manera no necessàriament seqüencial o lineal.