4. Sobre els mapes mentals

Els mapes mentals són la manera més àgil i pràctica de representar visualment el nostre pensament, a través de diagrames esquemàtics, paraules clau i formes simples que s’estructuren orgànicament i que permeten establir associacions.

Tenen les característiques següents:

  • Són generats de manera radial, partint d’un concepte o idea central, dels quals es van derivant altres subidees o conceptes relacionats.
  • S’estructuren generalment seguint la lectura del rellotge.
  • Utilitzen paraules interconnectades, imatges, colors, símbols o icones i la seva essència està en la síntesi, emprant el mínim nombre de paraules possibles.

Al psicòleg britànic Tony Buzan (2013) se’l coneix com el pare dels mapes mentals, que, cap allà els anys setanta, va popularitzar aquesta forma de representació del pensament. No obstant això, cal dir que els mapes mentals han estat presents en les pràctiques de l’ésser humà des del segle III d. de C., quan el filòsof grec Porfiri va plasmar gràficament el pensament d’Aristòtil; posteriorment aquestes formes gràfiques de representació d’idees també van ser emprades per molts filòsofs. A mitjan segle XX aquests conceptes van ser introduïts en algunes escoles i és Buzan (2013) qui impulsa l’ús dels mapes mentals a l’educació i al món empresarial.

El mapa mental és l’expressió del pensament irradiant i, per tant, una funció natural de la ment. És una tècnica gràfica que ens ofereix una clau mestra per accedir al potencial del nostre cervell. Es pot aplicar en tots els aspectes de la vida, de tal manera que representa una millora en l’aprenentatge i una claredat més gran de pensament poden reforçar el treball de l’ésser humà.

Quan Buzan parla del pensament irradiant, es refereix a la manera com el nostre cervell produeix el pensament, utilitzant imatges i associacions que generin ramificacions i interconnexions de manera irradiant i no lineal. Els mapes mentals, per tant, s’assemblen a l’estructura de la nostra memòria.

4.1. Per a què serveixen els mapes mentals

Els usos dels mapes mentals són molt amplis i es poden aplicar pràcticament en totes les facetes de la nostra vida, tant en l’àmbit personal com el laboral. Ens poden servir, entre altres coses, per:

  • Avaluar relacions entre diferents variables.
  • Representar gràficament un procés.
  • Permetre visualitzar dades, idees, conceptes.
  • Resumir continguts de manera sintètica.
  • Planificar i fer prospectives.
  • Generar idees sobre un tema (brainstorming).
  • Facilitar l’aprenentatge integrant coneixements.
  • Aclarir conceptes.
  • Ordenar tasques per desenvolupar.
  • Recordar coses més fàcilment.
  • Prendre notes.

4.2. Com es fan

Per començar, tan sols necessitem un llapis i un paper. Aquesta és la manera més senzilla de crear mapes mentals i hauria d’esdevenir un hàbit en qualsevol de les nostres activitats.

Una descripció del procés de creació d’un mapa mental seria:

  • Comencem amb una idea principal (node) i la col·loquem al centre.
  • A partir de la idea central, col·loquem idees o conceptes relacionats (subnodes).
  • Enllacem les paraules entre si amb línies gruixudes i fines que mostrin la seva importància.
  • Utilitzem el mínim de paraules clau, que generalment s’emmarquen amb cercles.
  • Se suggereix organitzar les idees en el sentit de les agulles del rellotge.
  • És recomanable utilitzar colors, icones o imatges que reforcin la idea.
  • Cerquem relacions entre conceptes i els enllacem.

4.3. Eines digitals per crear mapes mentals i conceptuals

Actualment és possible trobar una gran varietat de programari on-line i off-line i aplicacions per a mòbils que ens permetin crear molt fàcilment mapes mentals, tant de manera individual com col·laborativa. Un dels avantatges d’utilitzar un mapa mental en línia és que ens permet enllaçar qualsevol dels nostres conceptes amb tot l’entramat hipertextual d’Internet, cosa que enriqueix la nostra feina.

Coneixent els fonaments dels mapes mentals i conceptuals, i havent-los practicat manualment, es pot accedir a utilitzar qualsevol programari. Aquí en recomanem alguns:

a. Per al treball individual

XMind

Eina de codi obert per fer mapes conceptuals. Permet compartir els gràfics i la col·laboració en línia i exportar-los a Microsoft Word.

FreeMind

Eina de programari lliure molt pràctica per recopilar i analitzar informació generada en grup. Permet crear mapes mentals i publicar-los a Internet.

b. Per al treball en grup, de manera col·laborativa

Bubbl.us

Eina en línia que permet crear mapes conceptuals, tant de manera individual com col·laborativa. Facilita exportar-los com a imatge i compartir-los per Internet.

Mindmeister

Eina per crear mapes mentals per treballar en línia. Permet el treball col·laboratiu, per generar idees, prendre notes, gestionar reunions, etc.

Mindomo

Aplicació en línia per crear mapes mentals. Permet crear, editar i compartir el treball. Disposa d’una versió gratuïta i una de comercial de pagament.

Mind42

Eina molt pràctica i senzilla per crear mapes mentals que permet el treball col·laboratiu i agregar notes o articles de la Viquipèdia, i ofereix enllaços per compartir el treball a Internet, a més de codi html per inserir en qualsevol web.