La planificació i l'organització com a hàbit
1.- La planificació i l'organització com a hàbit
1.17.- Propostes clau per frenar els lladres de temps
17 de 17
Índex
Objectius
Bibliografia
Web
Objectius
  • Conèixer les eines bàsiques per establir prioritats i objectius.

  • Identificar hàbits que afecten negativament la gestió del temps.

  • Treballar i analitzar una escaleta personal d'ús del temps.

Bibliografia

CASADO, L. (2002) Aprender a organizar el tiempo. Barcelona: Paidós.

El temps s'ha convertit en un problema per a la majoria dels/de les professionals, i amb especial intensitat per a les persones que ocupen càrrecs directius. La resposta consisteix, en moltes ocasions, en una frenètica carrera de fons contra el rellotge. El resultat sol ser altament insatisfactori i, a més, provoca efectes secundaris en la salut personal i organitzacional, acaba per afectar la vida familiar i social. Aquesta situació de conflicte amb el temps, d'escàs èxit, no és l'única alternativa.


COVEY, S.R.; MERRILL, A.R.; MERRILL, R.R. (1996) Primero lo primero, reflexiones diarias. Barcelona: Paidós.

Aquesta obra és el resultat d'aplicar les revelacions d'"Els set hàbits de la gent altament efectiva" als problemes quotidians de les persones que han de fer front a les exigències cada vegada majors de la seva vida personal i, sobretot, laboral. És un veritable manual per enriquir les nostres relacions amb els altres, aconseguir la pau interior i disposar de la confiança necessària per augmentar la qualitat de tot el que fem: decidir què és el veritablement important, aconseguir fites valuoses i portar una vida plena, gratificant i equilibrada.


POELMANS, S. (2005) Tiempo de calidad. Calidad de vida. Barcelona: McGraw-Hill.

Guia pràctica per a aquelles persones que busquen maximitzar la qualitat del temps que gaudeixen amb la seva família, els amics i companys, mentre mantenen una carrera professional i personal en el vertiginós entorn laboral i professional d'avui.

Web

https://www.stephencovey.com/

Pàgina web de Stephen R. Covey

Permet accedir als abstracts de les seves obres principals i enregistrar-se a la Covey community. Pàgina en anglès.

Propostes clau per frenar els lladres de temps

Entretant, us oferim una curta guia tàctica amb propostes per frenar-los:

  • Evitar caure en el perfeccionisme. Si volem realitzar un treball perfecte, no ens acabarem mai la feina. La distancia entre el que és òptim i el que és perfecte és la ineficiència.

  • Aprendre a dir no... o acabarem fent el que altres persones volen que fem: acceptarem interrupcions per anar a una reunió, tractarem temes que no contribueixen al nostre treball... Pot ser ens costa, però es pot fer de forma amable, sense ferir susceptibilitats, per exemple: "t'agraeixo molt la invitació però no puc anar", "m'encantaria però..."

  • Evitar distraccions. La política de portes obertes fa que qualsevol pugui visitar-nos d'improvís, interrompre'ns, trucar-nos per telèfon... Establir horaris i destinar espais a la relació i aprendre a fer-los complir ens permetrà dedicar total atenció al nostre treball efectiu.

  • Delegar. Pensar que som les úniques persones que podem realitzar tots els treballs bé, menystenint als altres i carregant amb totes les tasques, és incompatible amb complir els nostres objectius; d'ací la la situació crítica d'aprendre a delegar i a fer peticions.

  • Ser puntual... i exigir puntualitat! El que vol dir ser respectuós amb el nostre temps, amb el dels nostres companys i el del nostre equip. Generar una imatge de puntualitat porta als altres a respectar el nostre temps.

  • Estar atents als sentiments inútils. Les preocupacions, la culpa, la ràbia, la ansietat... no ens ajuden gens i ens fan malgastar el nostre temps i la nostra energia.

  • Anar al gra. Si ens en adonem que per abordar una qüestió li donem voltes i voltes, tot navegant per temes relacionats... haurem identificat un dels nostres lladres del temps!

  • Reunir-se només quan cal. És un art convocar o acudir a una reunió només quan és veritablement necessari. També ho és fer que ses reunions comencin i acabin a l'hora.

  • Mantenir l'ordre a la taula i a l'espai de treball. Un sistema ordenat d'arxiu de documents, una taula neta, un despatx endreçat, ajuden a l'ordre mental i a estalviar-nos pèrdues i dilacions.

  • Gestionar les discrepàncies... abans que es converteixin en un conflicte!. Es perd molt temps en conflictes innecessaris; és més satisfactori evitar-los o no personalitzar les discrepàncies amb els companys, les relacions guanyar-guanyar, tenen millor pronòstic a nivell personal i organitzatiu.

  • Gestionar els correus electrònics. La eficiència en l'ús del correu electrònic correlaciona amb la eficàcia a la feina. "A qui cal copiar aquest mail?", "quins correus dels que estic en còpia haig de contestar per que hi afegeixo valor?"... Fer-nos aquestes preguntes ens ajudarà a sentir que gestionem el nostre propi temps.

  • Gestionar el(s) telèfon(s). Igual que amb el correu electrònic, amb la pressió afegida del "riiing". Valorar quan ens pot ajudar deixar el nostre telèfon "apagat o sense cobertura" i/o desviar el fix i demanar que no ens passin trucades. Estar sempre disponible no vol dir ser més eficient.

  • Utilitzar els "temps morts". Tots en tenim de temps morts. Si els sabem aprofitar, podem guanyar temps de qualitat per a nosaltres i per a la organització.

Per acabar t'oferim aquest document Els lladres del temps on podràs ampliar una mica més el que hem comentat.

Idea principal

El missatge final és que la gestió del nostre propi temps depèn de nosaltres. De la forma en que el gestionem, depèn la nostra satisfacció personal i la contribució a la nostra organització.

Autora:

Neus Ribas Varó

Inici
Disminuir mida de lletra
Augmentar mida de lletra
Ajuda
Anterior
Següent
Índex Apartats
Has de visitar els apartats anteriors abans de visitar aquest