La planificació i l'organització com a hàbit
1.- La planificació i l'organització com a hàbit
1.7.- Compromís en comptes de sacrifici
7 de 17
Índex
Objectius
Bibliografia
Web
Objectius
  • Conèixer les eines bàsiques per establir prioritats i objectius.

  • Identificar hàbits que afecten negativament la gestió del temps.

  • Treballar i analitzar una escaleta personal d'ús del temps.

Bibliografia

CASADO, L. (2002) Aprender a organizar el tiempo. Barcelona: Paidós.

El temps s'ha convertit en un problema per a la majoria dels/de les professionals, i amb especial intensitat per a les persones que ocupen càrrecs directius. La resposta consisteix, en moltes ocasions, en una frenètica carrera de fons contra el rellotge. El resultat sol ser altament insatisfactori i, a més, provoca efectes secundaris en la salut personal i organitzacional, acaba per afectar la vida familiar i social. Aquesta situació de conflicte amb el temps, d'escàs èxit, no és l'única alternativa.


COVEY, S.R.; MERRILL, A.R.; MERRILL, R.R. (1996) Primero lo primero, reflexiones diarias. Barcelona: Paidós.

Aquesta obra és el resultat d'aplicar les revelacions d'"Els set hàbits de la gent altament efectiva" als problemes quotidians de les persones que han de fer front a les exigències cada vegada majors de la seva vida personal i, sobretot, laboral. És un veritable manual per enriquir les nostres relacions amb els altres, aconseguir la pau interior i disposar de la confiança necessària per augmentar la qualitat de tot el que fem: decidir què és el veritablement important, aconseguir fites valuoses i portar una vida plena, gratificant i equilibrada.


POELMANS, S. (2005) Tiempo de calidad. Calidad de vida. Barcelona: McGraw-Hill.

Guia pràctica per a aquelles persones que busquen maximitzar la qualitat del temps que gaudeixen amb la seva família, els amics i companys, mentre mantenen una carrera professional i personal en el vertiginós entorn laboral i professional d'avui.

Web

https://www.stephencovey.com/

Pàgina web de Stephen R. Covey

Permet accedir als abstracts de les seves obres principals i enregistrar-se a la Covey community. Pàgina en anglès.

Compromís en comptes de sacrifici

Substituir el sacrifici pel compromís pronostica millor qualitat de feina i millor qualitat de vida a la feina.

 

Certs passos afavoreixen reemplaçar el sacrifici pel compromís en l'organització:

  • Centrar-se en el que nosaltres i les persones que ens envolten desitgem. Evitant prendre decisions amb la perspectiva de la necessitat d'"haver de fer" i no de "voler fer".

  • Fer que els/les col·laboradors/ores sentin que els resultats els pertanyen. El sentit de pertinença depèn de que hi hagi la llibertat perquè les persones triïn el seu propi camí per obtenir resultats i que el treball s'organitzi de forma que la gent senti que realitza un treball complet i no només una part.

  • Estimular un sentit de contribució i servei. Cada unitat té la seva pròpia contribució per al negoci de la seva organització i la gent que en forma part, les seves contribucions per a la unitat. Si es percep la utilitat de la nostra contribució a l'objectiu final de l'organització és més fàcil que ens hi comprometem. L'interès personal és llavors el mateix interès que el de l'organització.

En definitiva, l'orientació a resultats requereix d'un compromís intern, que no és el mateix que un esperit de sacrifici per uns objectius establerts externament, ni una recerca d'aprovació del propi rendiment per part d'altres.

En aquest sentit, l'orientació a resultats dels equips, en l'àmbit individual, és fruit de diversos elements com són:

Un compromís amb la tasca.

Un sentit de pertinença a un sistema amb una finalitat o fita comú.

Una assumpció de responsabilitat sobre les pròpies contribucions a aquesta fita.


D'aquest compromís motivat internament és des d'on es pot disposar llavors de la perspectiva crítica necessària i la convicció interna per acceptar unes fites desafiants i alhora objectius restrictius però realistes, que estimularan el seu assoliment.

Idea principal

L'objectiu és allò que dóna sentit a allò que fem. Sense objectius clars i definits, les tasques, de manera aïllada, tenen un sentit limitat. Una bona definició d'objectius facilita la presa de decisions, i ens permet ser més eficients.

Autora:

Neus Ribas Varó

Inici
Disminuir mida de lletra
Augmentar mida de lletra
Ajuda
Anterior
Següent
Índex Apartats
Has de visitar els apartats anteriors abans de visitar aquest