Un cop hem convingut la conveniència de fixar-nos objectius o fites, sembla interessant assegurar-nos que sabem el que és un objectiu i que sabem distingir-lo d'una tasca.
L'objectiu és la finalitat, el propòsit, l'expressió de la fita que es vol aconseguir. Respon a la pregunta què? L'objectiu defineix la tasca.
L'objectiu permet:
La tasca és una activitat. Respon a la pregunta com? Tota tasca comporta un objectiu (sigui implícit o explícit, conegut o no, compartit o no).
Difícilment es pot considerar una tasca aïlladament, independentment d'altres tasques. Un conjunt de tasques mútuament relacionades o que interactuen per arribar al resultat és el que anomenem procés.
Com puc agilitar el procediment de gestió de queixes de la ciutadania?
Objectiu: Agilitar el procediment per millorar la satisfacció ciutadana.
Tasques: Tenir perfectament diferenciats els documents que cal emplenar per a les diferents queixes, ampliar l'horari de registre de queixes, ampliar el nombre de finestretes d'atenció, obrir una pàgina al web per a la recepció de queixes, etc.
Els sistemes de treball difereixen quant a l'equilibri en l'orientació a la tasca versus l'orientació a l'objectiu; altrament dit: orientació a processos versus orientació a resultats.
En ambdues nomenclatures:
L'orientació a processos acostuma a comportar una major rigidesa, que és la forma més segura de garantir l'acompliment de la norma.
L'orientació a resultats permet una major flexibilitat en la gestió i l'execució, atès que el punt d'atenció no està en el procés, sinó en el resultat que se n'obté.
Igual que, des de l'orientació a processos, aquests han de ser coneguts per les persones que els han de realitzar, des de l'orientació a resultats, els objectius han de ser explícits i coneguts per les persones que els han d'assolir. També han de ser explícits els recursos i el temps que es destina a obtenir el resultat.
El objectius han de ser: